Galerii ja video: parima rammunaise välja selgitamiseks tuli kohtunikel välja mõelda kaks lisavõistlust

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Täna Tartus turuhoone ees toimunud Emajõe Rammumehe võistlusel selgitati välja ka naiste arvestuses Eesti meister palgitõstmises. Paraku olid viiest võistlejast kaks naist nii võrdsed, et kohtunikud pidid võitja selgitamiseks kohapeal improviseerima.
 

Naiste palgivõistluse juhend nägi ette, et iga võistleja tõstab sirgetele kätele metallist «palki», mille algraskus on 40 kilo. Pärast iga edukat sooritust lisatakse palgile esmalt viie kilo kaupa raskust juurde ning pärast 50 kilo ületamist 2,5 kilo kaupa.

Raskuse 57,5 kilogrammi jõudsid üles tõsta vaid kaks naist: tartlanna Marianna Bogdanova ja Võru naine Maarika Silm. Mõlemad neist proovisid ka tõsta 60 kilogrammi raskust palki, kuid see käis neil mõlemal üle jõu.

Seejärel otsustas võistluste peakohtunik Tarmo Mitt, et meistri välja selgitamiseks tõstavad mõlemad naised minuti jooksul 50 kilo raskust palki. Kes minuti jooksul rohkem kordi jõuab, ongi võitja. Paraku juhtus see, et mõlemad naised jõudsid minuti jooksul palki sirgetele kätele tõsta seitse korda. Jälle jäi võitja selgusetuks.

Et võistlusel oli ette nähtud anda välja vaid üks esikoha auhind, pidid korraldajad kohapeal kahele kangele naisele välja mõtlema kolmanda ülesande. Viimaks otsustas peakohtunik Tarmo Mitt, et mõlemad naised tõstavad 50 kilo raskust palki aja peale kolm korda sirgetele kätele.

Maarika Silm tegi kolm tõstet ajaga 13,92 sekundit ning Marianna Bogdanova 12,51 sekundiga ning saavutas sellega naiste palgitõstmises Eesti meistritiitli.

Värske Eesti meister sõnas, et ei pane pikale veninud võistlust kohtunikele pahaks. «Mis teha. Me olime nii võrdsed, kes oleks seda osanud enne arvata,» sõnas Bogdanova.

Teiseks jäänud Maarika Silm jäi võistlusel saavutatud kohaga rahule, kuid tema hinnangul pidanuks nad pärast palgitõstmise esimest võistlust pidanud aja peale kolm korda tõstma. «Siis poleks võistlus asjatult nii pikaks veninud,» lisas ta.

Mõlemad palgitõstmise finalistid on Eviko Rammumeeste sarjas ka tiitleid võitnud. Marianna Bogdanova sai naiste arvestuses meistritiitli 2018. aastal, Maarika Silm on tänavuse aasta Eviko Rammumeeste sarja naiste arvestuse võitja.

Siiski on kahel rammunaisel väga erinev taust. Marianna Bogdanova on mitmekordne Eesti meister jõutõstmises ning valis rammunaiste spordi pelgalt seepärast, et ka suvel oleks motivatsiooni end vormis hoida ja võistlemas käia. «Jõutõstmise hooaeg käib peamiselt talvel,» sõnas ta.

Maarika Silm alustas rammunaiste treeninguid alles sel kevadel, kusjuures tal polnud varasemast muud sporditegemise kogemust. Ta läks jõusaali pelgalt selleks, et end vormis hoida. Kuid siis soovitas tema treener, et äkki soovib Maarika osaleda rammunaiste võistlusel ning mõni kuu hiljem sai temast Eesti rammunaiste meister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles