Riia mäel avaneb saksa-austria köök

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia mäel avatakse uus toidukoht Graz.
Riia mäel avatakse uus toidukoht Graz. Foto: Sille Annuk

Veel sel aastal plaanib Riia mäel endise Ludo lauamängupoe ruumides avada uksed tirooli stiilis kujundatud restoran-kohvik Graz, kus pakutakse tavapäraseid saksa-austria köögi roogi, näiteks viini šnitslit ja Gröstel’it.

Restorani-kohviku eestvedaja Andres Maripuu ütles, et kuigi klientidele pakutakse ka häid veine ja kangematki alkoholi, on see eelkõige söögikoht. «Söök on number üks ja tuleb euroopa köök. Otseselt ei julge öelda, et saksa-austria köök, aga vähemalt sellise suunitlusega,» selgitas Maripuu.

Praadidest saab valida näiteks viini šnitslit, kartuli-munarooga Gröstel’it ja seakooti hapukapsaga. «Aga menüüsse tulevad ka itaalia pastad ja mitmesugused supid, näiteks hakklihasupp,» lisas Maripuu, kes mõtles oma söögikoha peale juba aastaid tagasi.

Kahe väikse söögisaaliga restoran mahutab umbes 25 inimest ning see kujundatakse Austria Alpides asuva Tirooli liidumaa stiilis – tume puit, valged seinad ja ruudulised laudlinad.    
      
«See on 15 aasta tagune lugu ja raske on öelda, kust mõte tuli, aga nüüd oli õige aeg ja koht ning tekkis võimalus,» selgitas Maripuu, kes on juba aastaid talviti Austrias suusatamas käinud.

Omanik köögis

Maripuu arvates ei ole praegu Tartus sellist söögikohta ning seetõttu pole ka tugevat konkurentsi. «Ei saa öelda, et me konkurentsi ei karda, aga sellist lähenemist pole mujal märgata. Söögikohti on sel sügisel palju juurde tehtud, aga enamasti on need kiirsöögikohad. Meil on ikkagi restoran, kus saab rahulikult süüa ja veini juua,» rääkis Maripuu, kes hakkab ka ise köögis süüa tegema.

Kesklinnast kaugemale jääv asukoht tuleb restoranile Maripuu arvates vaid kasuks. «Ma olen juba pikemat aega Tartus ringi vaadanud, ega väga palju häid kohti pole silma hakanud,» ütles Maripuu. Linna magistraali ääres asumise ainuke miinus on tema sõnul parkimiskohtade puudus.

Kevadel on plaanis ka söögikohaesine kõnnitee ilusamaks teha ning rajada sinna jalgrattahoidja. «Siis saab tänavale lauad panna ja väljas näiteks kohvi juua,» lausus Maripuu.

Uus koht on lahti äripäevadel 11.30–14.30, kui pakutakse päevamenüüd. Uuesti tehakse uksed lahti kell 17.30, kui tellimus täidetakse pikema ooteajaga ning valikut saab teha à la carte’i menüüst.

Sel nädalal peaks Ülikooli tänavas alustama ka kokteilibaar Mint. Koha üks omanikke Ela Karu ütles, et nende soov on pakkuda tartlastele uhkeid kokteile.

Kokteilibaar Mint

«Nii alkoholiga kui mahlast ja jäätisest tehtud, ilma alkoholita,» selgitas Karu, kelle partneriteks on Tallinnas samataolist kohta But­­terfly pidavad Kristo Tomingas ja Heinar Õispuu.  

Peale kokteilide pakutakse rahvale ka süüa, kuid mitte tavapärast sealiha hapukapsaga. «Paar kergemat praadi on küll menüüs. Näiteks part pasti­­naagiga ja lõheroosid toorjuustuga,» lausus Karu ning lisas, et sohvabaar on mõeldud kõigile.

Kuigi Mint asub hiljuti avatud kiirsöögikoha Söökla kõrval, ei mõjuta see Karu sõnul kokteilibaari, sest suunitlus on teine. Sel nädalal avatakse Rüütli tänavas ka liharestoran Meatmarket, millest Tartu Postimees kirjutas kuu tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles