Turu tänava tark maja sai külgseinale õnnetoova kunstiteose

Tartu Postimees
Copy
Turu tn 9 kortermaja külgseina katab kunstiteos.
Turu tn 9 kortermaja külgseina katab kunstiteos. Foto: Tartu linnavalitsus

SmartEnCity projekti viies avalik kunstiteos «Puu» kaunistab Turu tänava maja fassaadi. Teose autor on tuntud Läti maalikunstnik Andris Vitolinš.

Kuldkollase puu inspiratsioonialged on autori sõnul lihtsad. «See maaling sümboliseerib õnneotsinguid,» sõnas Vitolinš. «Nii nagu puud kasvavad meie ümber, on õnn leitav siinsamas, meie juures ja ümber, ning seda ei pea otsima kaugetest maadest.»

Projekti SmartEnCity raames saavad kunstiteosed endale kõik projektiga liitunud kortermajad. Turu 9 kuraatori ja NOAR.eu kunstikeskkonna eestvedaja Andra Orni sõnul on kunsti kaasamine sellist tüüpi projekti väga innovaatiline, kuna inimeste ootused linnaruumile on suuremad kui kunagi varem. «Avalik ruum ei pea pakkuma ainult rohealasid ja kergliiklusteid, vaid ka mängulisust ja omanäolisust. Kunst tekitab küsimusi, inspireerib, toob kultuuri fookusesse,» rääkis Andra Orn. Ta tunnistas, et põnev väljakutse on olnud leida projekti just sellised teosed, mis sobiksid nii majaelanikele, linnaesindajatele kui ka avalikkusele ja oleksid kunstiliselt kõrgel tasemel.

Ka ühistule oli just selle õige kavandi välja valimine keeruline. Projekti kunstikoordinaatori Andra Somelari sõnul valiti pikalt kahe kavandi vahel, kuni lõpuks otsustati loodusmotiivi kasuks. Tulemus on aga majaelanike kinnitusel vaeva väärt: kunstiteos on ilus ja jätab väga positiivse esmamulje.

Andris Vitolinši teoseid saab näha kunstigaleriides nii Baltimaades, mujal Euroopas kui ka Põhjamaade ja Baltikumi suurimas nüüdiskunsti keskkonnas NOAR.eu.

Iga SmartEnCity projektiga liitunud korteriühistu saab maja või selle vahetut ümbrust kaunistama kunstiteose, projekti toel rekonstrueeritakse 17 maja.

SmartEnCity projekti elluviimisel tekib Tartu kesklinna tarkadel lahendustel toimiv ja energiasäästlik linnaosa, kus nõukogudeaegsed kortermajad renoveeritakse liginullenergiahooneteks. Nutikas linnaosas kasutatakse uuenduslikke lahendusi kaugküttes, tänavavalgustuses ja taastuvenergia kasutamises, korteritesse paigaldatakse targa kodu lahendused.

SmartEnCity projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020.

Projekt algas 2016. aasta veebruaris ning kestab 2021. aasta juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles