Ludvig Juht. Külatarest maailma tippu

Alo Põldmäe
, helilooja
Copy
Ludvig Juht ja kontrabass. Felix Randeli maal pärineb 1935. aastast, mil Juht oli bassist maailmakuulsas Bostoni sümfooniaorkestris.
Ludvig Juht ja kontrabass. Felix Randeli maal pärineb 1935. aastast, mil Juht oli bassist maailmakuulsas Bostoni sümfooniaorkestris. Foto: Liis Treimann/Repro

Tartust napilt kümmekonna kilomeetri kaugusele jääv Väägvere on Eesti kultuurilukku läinud paigana, kus asutati meie üks esimesi pasunakoore. Vähem teada on tõsiasi, et Väägvere oli ka Eesti ühe väljapaistvaima muusiku kontrabassikunstnik Ludvig Juhi noorusmaa. Juhi esimesed kontaktid muusikaga on seotud Väägveres tegutsenud Eesti pasunakooride isa David Otto Wirkhausiga.

Ludvig Juht, kellel on just täna 125. sünniaastapäev, jättis eesti muusikalukku olulise jälje. Ometi teame temast vähe, sest pool oma elust viibis ta välismaal ja Eesti kuulumise ajal Nõukogude Liitu oli keelatud tutvustada väliseestlaste tegevust.

Juht nägi oma missiooni ülendada kohmakaks peetav kontrabass soolopillide hulka. Seda ellu viies sai temast visaduse ning tahtejõulisuse sümbol. Külatarest maailma tippu – see käis Juhi kohta kõige otsesemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles