Eesti menukaim avatud talu oli Andre juustufarm

Tartu Postimees
Copy
Andre Farm oli taas üks menukamaid.
Andre Farm oli taas üks menukamaid. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

20. ja 21. juulil oli rohkem kui kolmsada talu üle terve Eestimaa külalistele avatud. Kaunist rannailmast ja arvukatest samaaegsetest üritustest hoolimata tehti avatud taludesse üle 195 000 külastuse.

«Meie soovitus oli, et inimesed varuksid taludes viibimiseks rohkem aega ning saaksid kohapeal olemist nautida. Seetõttu ei eeldanud, et ületame märkimisväärselt eelmise aasta rekordit ehk 163 000 külastust. Seega on 195 000 tore üllatus,» sõnas maaeluministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Kertu Kärk. «Nii külastajad kui ka osalenud talud on nimetanud, et kahepäevane üritus täitis enda eesmärki ning laupäeval oma uste avamine võimaldas talu pererahval veidi rohkem oma külalistele keskenduda ja nendega isiklikult suhelda,» lisas ta.

Taas võib öelda, et suve üks maapiirkonna suursündmusi läks korda. Nii nagu Kärma talu peremees Andero kirjutas: «Ma ei tea, mis kokkulepped on teil ilmataadiga, aga ilusat ilma ja toredaid inimesi jagus kogu päevaks.»  

Andre farmis saab mekkida erinevaid juustusid. 
Andre farmis saab mekkida erinevaid juustusid. Foto: Kristjan Teedema

Enim kogus külastusi Andre farm Tartumaalt, kes meelitas nädalavahetusel külla 6730 inimest. Teisele kohale jäi Voore farm Lääne-Virumaalt, mida külastas 3680 inimest. Järgnesid Paasiku koertemõis Harjumaalt (2762), Kamelia turismitalu Tartumaalt (2500), Karvased ja Sulelised Saaremaalt (2500), Luke juustuvabrik Tartumaalt (2500), Seppami talu Harjumaalt (2200), Suuretüki talu Lääne-Virumaalt (2200), Saidafarm Harjumaalt (2100), Siidrikoda Põlvamaalt (2100), Viinamärdi talu Tartumaalt (2100), Wile farm Järvamaalt (2068), Konju kitsefarm Ida-Virumaalt (2000) ja Püha Eelkäija Skiita Reomäel Saaremaalt (2000). Avatud talude päeva avaüritust Maamehe Golfi talus Võrumaal külastas umbes 700 inimest. Laupäeval tehti ligikaudu 45 000 külastust ja pühapäeval 150 000.

Järgmisel aastal on avatud talude nädalavahetus 18. ja 19. juulil. Nii talud kui ka korraldusmeeskond saavad igal aastal uusi kogemusi, mille põhjal järgmisel aastal veelgi paremini edasi tegutseda.

Avatud talude päeva korraldavad maaeluministeerium, põllumajandusuuringute keskus, Eesti põllumajandus-kaubanduskoda ning Eestimaa talupidajate keskliit. Kaasatud on ka kohalikud Leaderi tegevusgrupid ja Eesti külaliikumine Kodukant.

Avatud talude päeva korraldamist rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014–2020 ja Euroopa maaelu arengu põllumajandusfondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles