Skandaalne punaohvrite mälestustahvel pannakse paika

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasepää vald.
Kasepää vald. Foto: Toomas Huik/Postimees

Kui kahe aasta eest ei lubatud Jõgevamaa Kasepääl panna olemasolevale mälestusmärgile lisatahvel 11 inimese nimega, kelle 1941. aastal hukkasid Nõukogude hävituspataljoni liikmed, siis nüüd on kohalik volikogu selleks loa andnud.

Vallasekretär Marju Soopi sõnul on lisatahvli valmistanud Ülo Kraft, sellele on kantud 11 nime, kes on hukatud Kasepää vallas, kirjutab Õhtuleht. Lisatahvlile kantutest kolm said surma Nõmme küla talus, kui Nõukogude sõdurid viskasid sinna granaadi, neli inimest tapeti vallamaja juures, teised langesid eemal.

Mälestustahvlit taheti panna juba 2009. aastal, kuid siis vald seda ei lubanud. Toona õigustas vallavanem Jüri Vooder seda otsust asjaoluga, et üks inimene, kelle nimi ka kivile raiutud, on ise nõukogude ajal inimesi tapnud. «Osa vallarahvast ei olnud nõus, et selle inimese nimi tahvlil oleks,» ütles Vooder.

Varasemast ajast aga seisab sealsamas vallamaja ees juba üks mälestuskivi 1941. aastal hukatutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles