Muidu paljad poisid panid särgid selga (1)

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Pronksist isa ja poeg punastes särkides, reklaamides turvavööde olulisust ja uut püsinäitust Eesti Maanteemuuseumis.
Pronksist isa ja poeg punastes särkides, reklaamides turvavööde olulisust ja uut püsinäitust Eesti Maanteemuuseumis. Foto: Erakogu

Tartus Küüni tänaval sai Eesti skulptori Ülo Õuna skulptuur «Isa ja poeg» selga kaks punast särki. Kõikide märkide järgi reklaamib see Põlvamaal Eesti maanteemuuseumis täna avatud uut püsinäitust «Masinate valitsemine». Aga mitte ainult.

Maanteemuuseumi juhataja Kadri Valner lisas, et ühtlasi on seal sõnum, mis osutab liiklusohutusele ning sellele, et ole igal pool nähtav ja liikle ohutult.

Näitus «Masinate valitsemine» on oma ülesehituselt peresõbralik – tegevust jätkub nii lastele kui ka vanavanematele. Külastajad saavad ise käed külge panna ja proovida liiklusteemalisi interaktiivseid lahendusi. Samas pakub see näitus silmi avardavat kogemust ka kogenud autojuhtidele.

Põnevust pakub kõrvaliste tegevuste simulaator, testida saab reaktsioonikiirust ning panna end proovile liiklustestide lahendamisel reaalsetes liiklussituatsioonides.

«Isa ja poeg» Küüni tänaval.
«Isa ja poeg» Küüni tänaval. Foto: Erakogu

Skulptuuri «Isa ja poeg» kohta on muidu öeldud, et teos sümboliseerib eri põlvkondade suhet ning seda, kuidas lapsed vanematest üha üle kasvavad.

Kui Tartus aga tähelepanelikult ringi vaadata, siis võib leida veelgi märke mõnelt skulptuurilt, millega liiklusohutust meelde tuletatakse. Kas lugeja leiab selle ehk ise üles?

«Elus olulisi teemasid ei pea alati surmtõsiselt välja tooma, neist võib ka humoorikalt rääkida,» arvas Kadri Valner.

«Masinate valitsemine» on näitus Põlvamaal Varbusel, kus 1500-ruutmeetrisel territooriumil avatakse lood sellest, kuidas autod on saja aasta jooksul inimese elu mõjutanud, kuidas on muutunud kiirused ja mõisted kaugustest ning teekonna pikkustest. Vanimad välja pandud sõidukid pärinevad 1920. aastatest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles