Tartu armastusfilmide festivali keskmes on muusika

Tartu Postimees
Copy
Tartuff tõi möödunud aastal Raekoja platsile tuhandeid filmihuvilisi.
Tartuff tõi möödunud aastal Raekoja platsile tuhandeid filmihuvilisi. Foto: Laila Kaasik/Tartu Postimees

Tartu suure muusikasuve jätkuks toob PÖFFi armastusfilmide festival Tartuff ekraanile ka hulk muusikafilme.

«Miski ei väljenda paremini armastust kui muusika – nii ei saa meiegi tänavu mööda vaadata muusikast, mida kõlab Tartu suves eriti palju alates juubelilaulupeost ja lõpetades Metallica kontserdiga,» ütles Tartuffi programmijuht Dagmar Raudam.

Jamaica reggae juured, rokifännide fenomen, Miles Davise vaikimise aastad, glam rock´i värvikirev ajastu, legendaarse plaadifirma Blue Notes lugu – neid ja mitmeid teisi muusikaga seotud teemasid käsitlevad filmid jõuavad lisaks klassikalistele armastusfilmidele 12.–17. augustini Tartu Raekoja platsi suurele väliekraanile ja Athena keskuse kinosaali.

USA režissööri Jonathan McHugh dokumentaalfilm «Elagu rock!» räägib fännidest, kelle jaoks rock´n´roll on midagi enamat kui ainult muusika. See on metsik rõõm, sõnulseletamatu kirg ja elustiil, mis on pannud tuhandeid n-ö rokiperekondi vanaisadest lastelasteni unustama igapäevamured ja sõitma kas või sadade kilomeetrite taha, et elada ennast välja rajul kontserdil. Oma suhet rokiga avavad Metallica, kes annab ka Tartus kontserdi, Guns N’Roses, Korn, Rob Zombie ja muidugi fännid ise – selle filmi peakangelased.

On tähelepanuväärne, et tegu on filmi maailmaesilinastusega.

Tuntud Briti režissöör Peter Webber, kes on suur reggae-fänn, dokumenteerib filmis «Inna de Yard. Jamaica hing», kuidas tõeliste reggae-legendide ühinemisest sündinud kollektiiv Inna de Yard – Jamaica oma Buena Vista Social Club – salvestab plaati ja mõtestab oma surematute hittide taustal Jamaica elulaadi ja reggae-muusika fenomeni.

«See soe ja kütkestav armastuskiri veteranidele, kes andsid reggae’le näo, on nakatavalt gruuviv,» kirjutas mainekas filmiväljaanne The Screen International pärast linateose esilinastust tänavusel Tribeca festivalil.

Šveitsi režissööri Sophie Huberi dokumentaalfilm «Blue Note Records – rohkem kui noodid» harutab üksipulgi lahti 20. sajandi kõige olulisematele džässmuusikutele hääle andnud plaadifirma Blue Note Records loo. Olgu selleks Miles Davis, Thelonious Monk, John Coltrane või Art Blakey – kõik nad leidsid väljundi selles 1939. aastal New Yorgis asutatud ettevõttes, mille lipukiri – «Absoluutne muusikaline vabadus» – kehtib ka tänapäeval. «Blue Note'is saan ma teha seda, mida tahan,» nagu väidab üks firma praeguseid esindusmuusikuid Norah Jones.

Film on linastunud pea kõigil olulisematel dokumentaalfilmide festivalidel ja jõudis äsja ka USA kinodesse.

Mängufilmidest jõuab Tartuffil ekraanile legendaarse trompetisti Miles Davise eluloofilm «Tabades Milesi» – see Don Cheadle'i lavastatud linateos keskendub perioodile, kui Miles Davis oli avalikust elust kõrvale tõmbunud ega puudutanud viie aasta jooksul oma pilli. Juba moodsasse klassikasse kuuluvad «Velvet Goldmine» – Todd Haynesi film glam rock´i hiilgeaegadest, täis silmipimestavat sädelust, dekadentlikke dändisid, hägusaid sugudevahelisi piire, võluvaid hallutsinatsioone ja psühhedeelset rokki, aga ka Baz Luhrmanni üle 20 aasta tagasi loorbereid lõiganud «Romeo + Julia» – klassikalise armastusloo tänapäevastatud variant, kus vihisevad kuulid, kihutavad autod ning kõlab hoogne rokkmuusika, esitajaiks Radiohead, Garbage ja paljud teised nimekad bändid. Just sellest filmist sai alguse Leonardo DiCaprio tähelend.

Kõigi animatsioonisõprade meeleheaks näitab Tartuff ka George Dunningi klassikalist filmi «Kollane allveelaev», milles värvikat paradiisisarnast maad Pepperland ründavad muusikat vihkavad sinised pahalased. Neile astuvad laulude ja armastusega vastu kollasel allveelaeval seilavad biitlid John, Ringo, George ja Paul.

Nagu ikka, on kõik PÖFFi armastusfilmide festivali seansid tasuta. Kokku saab Tartu raeplatsi väliekraanil vaadata ühtteist ja Athena keskuse kinosaali ekraanil kaheksat filmi. Lisaks on palju eriüritusi.

Kogu programmi avalikustab Tartuff juuli lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles