Elva kohvikulised said kaela vihma, aga tunda ka Ladina-Ameerika hõngu

Janno Zõbin
, ajakirjanik
Copy

Täna sai suvituslinnast Elvast üheks päevaks kohvikutelinn. Kuuendat korda avasid linlased oma kodudes ja aedades kohvikud, mis meelitasid külastajaid ligi isikupärase stiili ja suupistetega. Üritust segasid tugevad hoovihmad, kuid kohvikupidajad ei lasknud meeleolul langeda ning uudishimulikke külastajaid jagus.

Pikal tänaval otse ühe suure tamme all on maja, kus juba kuuendat aastat pidas kohvikut perekond Mägi. «Sellest saab kindlasti positiivse emotsiooni, aga samas on ka väga väsitav. Võtsin koguni nädalaks ajaks puhkuse,» rääkis pereisa Mati Mägi. Hubases hoovis olid üles seatud värvilised vihmavarjud külaliste tarvis ning sealsamas, Tammetõru-nimelises kohvikus pakuti näiteks Tom-Kha suppi, krõbekala, pannkooki toormoosiga ning mitmeid teisi isuäratavaid roogi. «Need on meie isiklikud maitse-eelistused. Panemegi rohkem rõhku maitsele, mitte sellele, et külaline midagi kiiresti süüa saaks,» selgitas Mägi.

Pillapalla kohvik oli end sisse seadnud samanimelises laste mängutoas, mis nädalavahetuseti mänguhimulisi mudilasi võõrustab. «Meil on üllatavalt hästi. Kartsime, et ei oska arvestada ja asjad jäävad järele, aga nüüd kõik laabub,» rõõmustas kohviku perenaine Kristi Listmann. Talle olid appi tulnud pere liikmed Eesti eri paigust. Listmanni elukaaslane Janar Kull oli maja hoovi sisse seadnud loodusfotode näituse «Ajatud raamid». Päevinäinud arhailiste aialippidega raamitud fotod liblikatest ja teistest looduse pisiimedest avaldasid muljet. «See on hobi. Need liigid, mida ma pildistan, tunnen reeglina ära,» märkis Kull.

Elva kuulsate mändide alt leidis külastaja üles ka pea täielikult Ladina-Ameerika stiilis kujundatud ja toidustatud kohviku Don Hernandez. «Mõte sai alguse viis aastat tagasi toidust nimega nacho`d. Just sellest tulenes, et panime kohvikule kõige populaarsema Mehhiko perekonnanime,» seletas kohviku eestvedaja Katrin Ritso. Tema ise ja ta pere liikmed ning sõbrad kandsid vastavaid Ladina-Ameerika stiilis rõivaid, tõlgendades seda rõivastusstiili samas loominguliselt ja vabalt.

«Üritame teha sellist tundega kohvikut. Me ise oleme siin ka jutukad, kõigil käed käivad,» muigas ta. Ritso on perega käinud Guatemalas, Hondurases, Panamal ja Bahama saartel ning sealt veidi ka inspiratsiooni kogunud.

Kohvikutepäevaga jäi rahule ka ürituse koordinaator Marek Pihlak. «Iga aasta on eriilmeline. On nii uusi kui ka vanu tegijaid. Käin alati kõik kohvikud läbi. Vihma tõttu keegi kohvikut kinni ei pannud. Tõmmati telgid lahti ja tegevus jätkus. Rahva puuduse üle ei nurisetud,» rõõmustas ta. Kokku osales Elva kohvikutepäeval tänavu 16 kohvikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles