Põhjamaisele rabamurakale võib saatuslikuks saada kevadine öökülm

, Tartu ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi botaanikaosakonna teadur
Copy
Rabamurakas on enne valmimist punakas, täielikult valminud vili muutub kuldkollaseks. Kõige mugavam ongi korjata poolküpseid vilju, sest siis ei ole need niivõrd pehmed. Kodus tasub panna saak päikese kätte järelvalmima.
Rabamurakas on enne valmimist punakas, täielikult valminud vili muutub kuldkollaseks. Kõige mugavam ongi korjata poolküpseid vilju, sest siis ei ole need niivõrd pehmed. Kodus tasub panna saak päikese kätte järelvalmima. Foto: Karl Adami

Heinamaarjapäevaks, mis on 2. juulil, peavad rahvakalendri järgi rabamurakad valmis olema. Sel aastal on läinud kiireminigi ja murakale võis minna juba juuni lõpus.

Rabamurakas on rabavalt kaunis, neid rabas kasvamas näinu ilmselt nõustub sellega. Kõige ilusamad on veel päris valmimata punaoranžid rabamurakad, mida võib isegi väikeseks kimbukeseks noppida ja kodus lasta järelvalmida. Varem korjatigi murakaid peamiselt poolvalminuna ja laotati kodus järelvalmima, sest küpsed viljad on pehmed ja lähevad kergesti lödiks juba enne, kui marjuline on rabast välja jõudnud. Rabamurakas on ilus ka mai lõpus ja juunis, kui avab oma õunapuuõitesuurused helevalged õied, mis sel ajal veel laiali sirutumata lehtedega võrreldes näivad suured ja silmapaistvad.

Rabamuraka saagi saladus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles