BMX-rattakross arendab kogu keha

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Robert Reimann (6) kihutas viraažidel sama julgelt kui vanemad poisid ja tüdrukud.
Jaan Robert Reimann (6) kihutas viraažidel sama julgelt kui vanemad poisid ja tüdrukud. Foto: Sille Annuk

Ligi 70 BMXi-ratturit hakkavad laupäeval Tartus Tähtvere hallis mõõtu võtma jalgrattakrossis. Sportlasi saabub peale Eesti ka Lätist ja Soomest.

Eesti sisekarikavõistlustel kohtuvad eri vanuses nii nais- kui meessoost jalgrattasõbrad, kõige nooremad võistlejad on alles viieaastased.

Võisteldakse kuues harrastajate vanuserühmas ja kahes meistritaseme vanuserühmas. Cruiser-rataste klassis on üks vanuserühm, 17-aastased ja vanemad.

Kõigepealt läbivad kõik osalejad raja kaks korda üksi, saadud aegadest arvestatakse paremat ning edasi pääsevad igas vanuseklassis kaheksa esimest, kes sõidavad võidu kahe- või kolmekaupa kuni finaalideni välja.

Ilmastikukindel võimalus

12-aastane Kersti-Johanna Ojasild oli kolmapäeva õhtul hallis trennis koos 11-aastase venna Joonataniga. Õde-venda osalevad muidu klubi Velo maanteesõidutreeningutel, kuid talvisel ajal on hall harjutamiseks ainus võimalus. «Vist tuleme laupäeval võistlema ka,» arvasid nad ja kihutasid harjutama.

Treener Veiko Lopman ütles, et BMXiga harjutamine arendab maanteesõidu stardis ja finišis vajalikku jõudu ja tehnikat. «Seal on vahepeal tihe rebimine, on vaja teha tööd kogu kehaga. Seda on hea BMXi-rattaga harjutada,» selgitas ta.

Jalgrattakrossis on tähtis rada võimalikult kiiresti läbida. Kiiruse saavutamiseks on vaja ratast erinevatel viraažidel vastu maad hoida ning just see nõuab lihaste tööd.

«Lätlased käisid ükskord siin ja küsisid, kas on vaja show’d või kiirust,» rääkis halli rajaja Jaan Veeranna. «Siis nad tegidki kaks sõitu – ühe hüpete ja trikkidega ning teise, kus rattad olid tihedalt vastu rada.»

Kuiva ja sooja ilma korral tehakse jalgrattakrossi trenni väljas. Tartus on sobiv rada loodud Tähtvere spordiparki. Raja kontuur on loodud muldkehadele, mis kaetakse spetsiaalse rajakattega. Siiski ei kaitse kate rada niiskuse eest ning seepärast muutub välisrada Eesti kliimas hõlpsasti liiga pehmeks.

Igaühele proovimiseks

Mujal Baltikumis on jalgrattakrossi halle küll, kuid Tartu oma on ainulaadne materjali pärast. Läti hallid on külmad ja kõledad, rada on ehitatud muldkehadele nagu väljas, Tähtveres on aga võimalik sõita vineeril. «Tahtsime luua sooja ja valget kohta, kus  oleks mõnus olla,» ütles Veeranna.

Jalgrattakrossi halli oskusi timmima võib minna igaüks, kel huvi. Hullu pole isegi sellest, kui endal BMXi-ratast, kiivrit, põlve-, küünarnuki- ja seljakaitsmeid ei ole, sest neid saab kohapealt laenata.
Veeranna rõhutas, et kindlasti peab kandma tervet nägu katvat ehk fullface-kiivrit ning eelistama riideid, mis ei ole keha ümber.

BMX-jalgrattakross on hea võimalus jalgrattaspordiga alustamiseks, sest trennidesse on oodatud lapsed neljandast eluaastast ning noorim võistlusklass on kuueaastased ja nooremad. Näiteks maanteesõidutreeningutesse võetakse alles kümneaastaselt.

BMX-jalgrattakross

• Nimetatakse ka BMX-racing’uks.

• Esimest korda olümpial 2008. aastal Pekingis, esimene olümpiavõitja lätlane Māris Štrombergs.

• Sõidustiil BMXi-rattaga on agressiivsem kui tavalise jalgrattaga. Ka on BMXi-ratta läbimõõt väiksem, tavaliselt 20 tolli (cruiser-rattal 24 tolli, maastikujalgrattal 26 tolli).

Allikas: Vikipeedia

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles