Õlleteost alguse saanud tulemöll taaselustub muuseumi keldrimüüride vahel

Kaspar Koort
, ajakirjanik
Copy
Näituse kuraator Priit Tõnisson (vasakul) ja spordimuuseumi direktor Siim Rand­oja rõhutasid, et 1775. aasta tulekahju on suurim katastroof rahuaegse Tartu ajaloos.
Näituse kuraator Priit Tõnisson (vasakul) ja spordimuuseumi direktor Siim Rand­oja rõhutasid, et 1775. aasta tulekahju on suurim katastroof rahuaegse Tartu ajaloos. Foto: Kristjan Teedema

Homme möödub 244 aastat õlleteost, millel olid Tartule katastroofilised tagajärjed. Rüütli tänavalt pääses õlle keetmisel lahti punane kukk, mis hävitas linna 570 hoonest hinnanguliselt kaks kolmandikku. Toonast tulemöllu meenutab eile avatud näitus Eesti spordi- ja olümpiamuuseumi keldris.

Õigupoolest ei anna ajalooallikad tulekahju alguse kohta päris täit selgust, kuid üldlevinud versiooni kohaselt oli selle taga Rüütli 17 asunud rehkenduskooli õpetaja, kes kooli kõrvalhoone hoovis õlut keetis. Jõe poole puhunud tugev tuul tõi kaasa selle, et leegid kandusid kiiresti kesklinna poole ja üle puusildade ka Emajõe teisele kaldale. Maha põles peaaegu kogu pärast Põhjasõda vaevaga üles ehitatud südalinn, puust raekoda kaasa arvatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles