Vennad esitlesid linna päeva raamatulaadal Tartu ajaloo raamatut

Raimu Hanson
Copy
Uno (vasakult) ja Lembit Ainsoo lehitsevad oma raamatut.
Uno (vasakult) ja Lembit Ainsoo lehitsevad oma raamatut. Foto: Sille Annuk

Vennad Lembit ja Uno Ainsoo on nende kümnete Tartu autorite hulgas, kes müüvad oma raamatuid linna päeva eelsel raamatulaadal. Nad on kahekesi koostanud ja välja andnud teose «Tartu ajaloost minevikust tänapäevani».

Lembit ja Uno Ainsoo said teosest «Eesti ajalugu. Kronoloogia» idee koostada raamat ajalises järjestuses esitatud sündmuste jadana. «Tartu kohta on aegade jooksul välja antud väga palju raamatuid, kuid sellisel kujul ja mahus Tartu ajalugu kajastavat raamatut seni veel ilmunud pole,» on kirjas sissejuhatuses.

407-leheküljelise «Tartu ajaloost minevikust tänapäevani» on välja andnud MTÜ Liivimaa Mälu.

Raamatu esikaas.
Raamatu esikaas. Foto: Repro

Lugeja leiab juuni lõpule mõeldes raamatut lehitsedes, et 28. juunil 1907 näevad tartlased kodulinnas esimest korda autot: Novgorodi kuberner Arthur Otto von Medem (1847–1925) on oma autoga teel Riiast Peterburi.

Ja näiteks 29. juunil 2003 tähistatakse üle pika aja taas Tartu päeva, 30. juunil 1632 kirjutab Rootsi kuningas Gustav II Adolf (1594–1632) Saksamaal Nürnbergi lähedal sõjalaagris olles alla Tartu ülikooli (Academia Dorpatensis) asutamisürikule, 30. juunil 1931 lendab tagasiteel polaarlennult üle Tartu Saksa õhulaev LZ 127 «Graf Zeppelin».

«Loomulikult ei ole raamatusse mahtunud kõik sündmused, mis läbi aastasadade Tartus toimunud ja Tartule tähtsad on olnud,» märgivad koostajad. «Kõigi sündmuste talletamine kaante vahel oleks võimatu paljudel põhjustel ja juba eesmärgina lootusetu üritus.»

Uno ja Lembit Ainsoo on arvamusel, et see raamat võiks olla elektroonilisel kujul kättesaadav näiteks Tartu linna kodulehel. See oleks n-ö põhjaks, kus asjahuvilistel oleks võimalik teha täiendusi olemasolevale, lisada uusi fakte, teha parandusi ja täpsustusi. «Aja jooksul kujuneks sellest üks omanäoline, kuid sisukas ja huvitav Tartu linna lugu,» lisasid nad.

Tartu autorite raamatulaata, mis tegutseb suures metallsõrestikuga telgis Vanemuise alumise parkla esisel tänaval, saab külastada ainult täna kell 11–17.

Jüri Talvet (esiplaanil vasakul) vestleb kirjandushuvilisega.
Jüri Talvet (esiplaanil vasakul) vestleb kirjandushuvilisega. Foto: Sille Annuk
Mart Kivastik (esiplaanil) oma raamatutega.
Mart Kivastik (esiplaanil) oma raamatutega. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles