Virtuaalreaalsus äratab Kivisilla taas ellu (1)

Hans-Martin Tammesalu
, suvereporter
Copy
Vasakul pildil on Kaarsilla kõrval klaasist majake, kust algavad virtuaalsed tuurid sajanditagusesse Tartusse. Paremal pildil on näha, kuidas näeb virtuaalreaalsuse prille kandev inimene sama kohta.
Vasakul pildil on Kaarsilla kõrval klaasist majake, kust algavad virtuaalsed tuurid sajanditagusesse Tartusse. Paremal pildil on näha, kuidas näeb virtuaalreaalsuse prille kandev inimene sama kohta. Foto: Seleri Tidor, OÜ Blueray

Kaarsilla kõrval asuvast klaasmajakesest, mis jääb täpselt teisele poole kunagise Kivisilla maketist, saab alguse virtuaalreaalsuse tuur rohkem kui sajanditagusesse Tartusse.

Virtuaalreaalsuse prillid viivad prillikandja 1913. aasta augustisse. Kasutaja saab sajanditaguse Tartuga tutvuda neljas erinevas kohas. Esimesed kaks asuvad Raekoja platsi poolsel Emajõe kaldal. Neist näeb, milline oli Kivisild, raekoda, Hugo Treffneri gümnaasiumi kunagine hoone ja teisi väiksemaid maju.

Ülejõe pool asuvad kolmas ja neljas virtuaalne vaateplats. Sealt saab kasutaja teha tutvust Raatuse tänava algusega, kus kunagi asusid hotell Bellevue, heinaturg, kino Illusion ja Kalda tänav.

Kahel vaateplatsil tutvustab giid vaatamisväärsusi ja teistel mängib taustaks ajastukohane tänavamüra.

Prillid äratavad Kivisilla ellu

Tuure pakkuva OÜ Blueray tegevjuht Mairo Rääsk ütles, et virtuaalse tuuri idee tekkis sellest, et paljud linlased on soovinud Kivisilla taastamist. Selle kohta on käinud debatt ja erinevad liikumised sütitasid idee tuua Kivisild vähemalt virtuaalselt tagasi. Tartu linnapilt muutus eelmise sajandi jooksul drastiliselt, eriti Emajõe kallastel ja kesklinnas. Rääsk ütles, et Blueray soovib pakkuda tänaseks tundmatuseni muutunud paikadest kadunud vaateid.

Rääski sõnul on nad sellega tegelenud alates 2017. aasta sügisest. Tulemus nõudis ponnistusi nii arhiivis kui ka arvuti taga. Teadaolevalt on nad Eestis ainsad, kes ajalugu läbi virtuaalreaalsuse sellisel kujul tutvustavad.

Arhiivist materjalide leidmine osutus Rääski sõnul keerukamaks, kui ta arvata oskas. Näiteks võib 1913. aastal trükitud postkaart vabalt kujutada hoopis varasemat aega.

Isegi kui leida foto, mis kujutab õiget aega, on need mustvalged. Selleks pidid nad otsima muid allikaid, mis kirjeldavad hoonete värve. Alles pärast seda sai 3D-modelleerija arvutis kolmemõõtmelise pildi valmistada. Seejärel lugesid giidid tutvustava teksti peale eesti, inglise, saksa, vene, läti ja soome keeles.

Järgmisel aastal on Rääski sõnul plaan laieneda üle Vabaduse puiestee kunagisse kaubahoovi. Enne aga vaatavad nad, kuidas praegune projekt rahvale meeldib.

Millised on ohud?

Peamine oht prille kandes on teistele jalakäijatele või jalgratturitele ette kõndida, sellepärast on oluline, et inimene, kes kannab virtuaalreaalsuse prille, ei kõnniks ringi. Eesmärk on vaadata enda ümber. 

Osa inimestel esineb virtuaalreaalsuses iiveldust, neil võib hakata halb liigsest õõtsumisest ja värelemisest. Selle vältimiseks on vähendatud rapsimist ja õõtsumist virtuaalreaalsuses, aga siiski ei soovita Rääsk prille üle poole tunni kasutada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles