Nelja riigi kunstnikud kannavad hallile seinale värvilise sõnumi

Hans-Martin Tammesalu
, suvereporter
Copy
Eesti, Leedu, Georgia ja Kasahstani kunstitudengite ja -õppejõudude koostöös valmiva seinamaalingu «Sõnum seinal» kavand. Kunstiteos valmib Tartu linna päevaks kunagi Karuplatsina tuntud alale.
Eesti, Leedu, Georgia ja Kasahstani kunstitudengite ja -õppejõudude koostöös valmiva seinamaalingu «Sõnum seinal» kavand. Kunstiteos valmib Tartu linna päevaks kunagi Karuplatsina tuntud alale. Foto: Kõrgem kunstikool Pallas

Neljast eri riigist pärit kunstnikud joonistavad Rüütli ja Küütri tänava nurgal Karuplatsi äärel asuva hiljuti valminud ärihoone taha seinamaali. Rahvale avatakse see Tartu linna päeval 29. juunil. 

Kunstnikud on Tartusse kutsunud kõrgem kunstikool Pallas, kes korraldas enda saabuva 100. sünnipäeva puhul rahvusvahelise suvestuudio. Selle ajal valmib ka seinamaaling Tartu kesklinnas. Linlased saavad seda uudistama minna Küütri tänava poolt.

Ühel seinal nelja riigi teostus

Seinamaalinguteema on «Sõnum seinal», kuid iga riigi kunstnikud saavad neljaks osaks jaotatud seinal oma sektori iseenda loomingu järgi kujundada. Pallase suvestuudio projektis osalevad kunstiüliõpilased ja -õppejõud Eestist, Leedust, Gruusiast ja Kasahstanist. Järgmisel aastal plaanitakse sarnast projekti läbi viia ka Leedus Kaunases.

Töö kestab selle nädala kolmapäevast laupäevani. Teos avatakse Tartu linna päeval ülehomme kell 15, kuid kõik huvilised võivad teose valmimist juba varem uudistama minna.

Ilmataat mängib vingerpussi

Eile alustasid suvestuudios osalejad ettevalmistustega, koos vaatasid nad seina üle, seadsid lõpliku kavandi ja püstitasid tellingud. Algse plaani järgi pidi värvimine pihta hakkama täna, aga ilmateade lubas terveks päevaks sadu. Seetõttu alustasid noored tänasesse planeeritud värvimistöödega juba eile lõunal.

Täna hommikul käisid asjaosalised hoopis ERMis. Tööd alustasid kunstnikud lõunast, aga kui palju täna teha jõutakse sõltub ilmast. Homme lubab ilmateade päikselist ilma, seega on juhendajate sõnul reedel plaanis tõsisem töö.

Üks juhendajatest, Kristjan Bachman, tänavakunstnikuna tuntud Bach Babach ütles, et neil on vihma eest varjumiseks olemas koormakatted ja muu vajalik, aga kuna nad kasutavad vesibaasil värve, siis on sajuse ilmaga värvimine siiski risk. Suur vihm võib osa teosest maha pesta, enne kui see ära kuivada jõuab. «See on ka muidugi omamoodi kunst, aga meie teos pole sellisena plaanitud,» ütles Bachman.

Täpset töö valmimise kellaaega ei ole kunstnikud paika pannud. Bachmani sõnul on olemas valgustid, et vajadusel tööd teha ka pimedas. Kunstnikud plaanivad töö lõpetada sellisel ajal, et noored saaksid tutvuda ka Tartuga ja end ka korralikult välja puhata.

Laupäeval võtavad suvestuudios osalejad tellingud maha, korjavad kokku töövahendid ja laupäeval kell 15 kunstiteos avatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles