Politsei räägib lastele sõnadega kiusamisest

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Lõuna prefektuur algatas projekti «Sõna jõud», et panna läbi loengute lapsi mõtlema oma sõnade ja tegude üle.

Noorsoopolitseinikeni jõuavad ikka ja jälle teated sellest, et mõnda last koolis kiusatakse, teatas Lõuna prefektuur. Kiusamine ei tähenda aga ainuüksi patsist sikutamist või kellegi lükkamist, vaid ka inetult ütlemist, narrimist.

Kuna probleem on elav ning järjepidev, otsustas noorsoopolitseinik Maarja Punak seda uudsel moel lahendada ning käivitas noorte käitumise mõjutamiseks loengusarja.

Loengusarjaga tahab Punak vähendada õpilaste vahelisi pingeid, panna lapsi mõtlema, et löömise kõrval võib ka halb sõna teha väga palju haiget. Seejuures propageeritakse laste seas ka heade sõnade ja ideede kasutamist.

«Võib küll tunduda, et kellelegi hästi ütlemine on äärmiselt lihtne, aga praktika näitab, et sedagi tuleb õppida ja harjutada,» selgitas Lõuna prefektuuri noorsoopolitseinik Maarja Punak.

Loengutes käsitletakse vägivalla erinevaid vorme, rikastatakse teooriat näidetega elust enesest ning arutletakse ühes lastega, millised on nende kogemused ja mida saaks nendest õppida.

Lapsed valmistavad loengus ka positiivsete lausetega töölehed kõigile oma klassikaaslastele, et õppida aru saama positiivsest sõnast ning tunnustama oma kaaslasi.

Seni on sama projekti raames loenguid peetud Tartu- ja Põlvamaa koolilastele vanuses 11-14. Sari jätkub ka teistes Lõuna-Eesti maakondades.

Punak lisas, et loengutest osa saanud lapsevanemate hinnanful on vajadus taolise teematõstatuse järele igati olemas ning ühtmoodi võiks kõiki lapsi panna mõtlema selle üle, kuidas nende halb sõna või tegu võib kaaslasele negatiivset mõju avaldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles