Peotuli rändab täna laulupidude lätetel Tartus

Tartu Postimees
Copy
Laulupeotuli on Tartus.
Laulupeotuli on Tartus. Foto: Sille Annuk

Täna hommikul andsid Tartu maakonna esindajad Tartu Maarja kiriku juures laulupeotule tartlastele. Üldlaulupidude sünnilinnas ootab tulukest ees tihe ja tegus päevakava.

Laulupeotuli Tartus

Kell 10.30 kõnelevad Miina Härma gümnaasiumi ees oleva koorihelilooja Miina Härma ausamba juures kooli direktor Ene Tannberg ja helilooja Alo Põldmäe. Esineb kooli mudilaskoor (dirigent Külli Karask) ja rahvatantsurühm (juhendaja Anita Kreen).

Kell 11 peatub tuli Kooli tänaval asuva koorihelilooja Mart Saare ausamba juures, mis asub kohas, kus oli Mart Saare kodu Tartu perioodil.

Kell 11.15 peatub tuli I laulupeo jumalateenistuse toimumiskohas Tartu Toomeorus, kus praegu asub Tartu akadeemilise tenniseklubi tenniseväljak.

Kell 11.30 tervitatakse tuld Tartu ülikooli peahoones, kus kõnelevad Tartu ülikooli rektor Toomas Asser ja helilooja Alo Põldmäe. Esinevad puhkpilliorkester Popsid ja Tartu ülikooli rahvakunstiansambel.

Kell 12 tervitatakse tuld Heino Elleri nimelises Tartu muusikakoolis, mille õpetajateks on olnud Juhan Simm, Alfred Karindi, Richard Ritsing, Alo Ritsing, Vaike Uibopuu jt. Kõnelevad muusikakooli direktor Kadri Leivategija ja Alo Põldmäe.

Kell 12.30 tervitatakse tuld koorijuht Juhan Simmi Riia maanteel asuva maja juures.

Kell 13 tervitatakse tuld Ritsingute maja juures Tamme puiesteel. Richard ja Alo Ritsing on Tartu ja laulupidude sümboliteks. Ka Alo Ritsingu tütred on tunnustatud koorijuhid. Teel Ritsingute majast Karlova kooli juurde möödub tuli Tähe tänaval asuvast paigast, kus asus I laulupeo staap. Maja on hävinenud ning seal asub hoone aadressiga Tähe 4.

Kell 13.30 tervitatakse tuld Tartu Karlova kooli juures, kus tegutsevad koorikool, Tartu poistekoor ja neidudekoor Kurekell. Koolis on töötanud Uno Uiga, Lennart Jõela, Undel Kokk ja teised tunnustatud koorijuhid. Kõnelevad Tartu Karlova kooli direktor Heidi Kiuru ning kauaaegne Tartu poistekoori peadirigent Undel Kokk. Esinevad Tartu poistekoor ja laulusolist Parvin Tiks.

Kell 14 tervitatakse tuld laulupeo kivi juures, mis asub I laulupeo toimumiskoha vahetus läheduses Tartu Peetri kiriku juures. Alo Põldmäe sõnavõtt. Esineb rahvamuusikaansambel Sirgutii.

Kell 14.30 toimub Tartu laulupeomuuseumis piknik koorilaulu, puhkpilli- ja rahvamuusikaga. Majas tegutses Vanemuise selts II laulupeo toimumise ajal. Esinevad puhkpilliorkester Tamme, Tartu folklooriklubi Maatasa ja Tartu laulupeomuuseumi segakoor. Sõna saavad Tartu linnamuuseumi direktor Sirje Karis ja Tartu laulupeomuuseumi kuraator Kristiina Tael.

Kell 15.30 tervitatakse tuld tervitatakse Lydia Koidula ja Johann Voldemar Jannseni mälestusväljakul, mis asub Emajõe vasakkaldal Kaarsilla juures. Jannsenite perekond oli I laulupeo juhtivaid korraldajaid. Esineb naiskoor Emajõe Laulikud.

Kell 15.45 tule vastuvõtmine ja tervitamine Tartu Raekoja platsil. Esinevad puhkpilliorkester Tartu, Tartu meeskoor Akadeemiline Emajõgi ja naiskoor Emajõe Laulikud. Kõnelevad Tartu linnapea Urmas Klaas ja XXVII laulupeo kunstiline juht Peeter Perens.

Kell 16.15 annavad tuleteekonna korraldajad Raekoja platsil tule üle Tartu laulupeo tõrvikukandjatele.

Kell 16.30 Tartu laulupeo rongkäigu algus Vabaduse puiesteel. Tuli liigub Tartu lauluväljakule marsruudil Vabaduse puiestee, Lai, Jakobi, Fr. R. Kreutzwaldi ja Fr. Tuglase tänav.

Kell 18 XXVII laulupeo ja XX tantsupeo «Minu arm» tulest süüdatakse Tartu lauluväljakul Tartu laulupeo tuli.

Pärast laulupidu viiakse tuli ööbima lodjale Jõmmu ning pühapäeva hommikul kell 7 alustab tuli Jõmmuga teekonda Kärknasse, kus antakse üle Jõgevamaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles