Piirkonnapolitseinik: vihmane ja jahe jaanipäev oleks korrakaitsjatele ideaalne

Kelly Olesk
, reporter
Copy
Möödunud aastal jaanipäeval tabas politsei autoroolist 176 purjus juhti, neist suurem osa Otepää lähistelt, kus toimus Pühajärve jaanituli.
Möödunud aastal jaanipäeval tabas politsei autoroolist 176 purjus juhti, neist suurem osa Otepää lähistelt, kus toimus Pühajärve jaanituli. Foto: Arvo Meeks

Jõgeval läksid möödunud aasta jaanipäeval kaklema kaks meest, sest ühele ei meeldinud, et teine purjuspäi autoga sõitis. Nii otsustas ta teda ise nahutada ja virutas mehele mitu korda rusikaga näkku.

Kui Jõgeval sai mees peksa, siis Mustvee vallas lasti käiku kööginuga, millega üks mees lõi joomakaaslasele kõhtu. Õnneks polnud vigastus eluohtlik.

Palju probleem tekitavad politseile purjus mehed, aga on ka hulk naisi, kellele alkohol annab julguse juua täis peaga rooli istuda.

Erinevad kogemused

Tartumaal juhtus möödunud aasta jaanipäeval üks raskemaid liiklusõnnetusi Elvas, kus juhtimisõiguseta ja alkoholi tarvitanud naine kaotas Volvo üle kontrolli ning sõitis ühes sõpradega kraavi. Joobes juhi suhtes alustati menetlust ja ta suunati sotsiaalprogrammi.

Aga Lõuna prefektuuri piirkonnavanem Siim Linnard saab jaanipäeval tähistada oma teist sünnipäeva. «Taas oli tegemist purjus juhiga, kes sõitis meile vastu. Õnneks suutis paarimees kiiresti reageerida. Seal oli tõesti tegemist sekundite mänguga,» rääkis Linnard meeldejäävaimast jaanipäevast.

Kõik mälestused ei ole nii sünged. Ühel jaanipäeval oli purjus autojuht keeranud auto katusele ega saanud sealt enam välja. Linnard tõttas appi, tegi turvavöö lahti ja mees kukkus talle sülle ning politseinik aitas ta autost välja.

6 korda rohkem on jaanipäeval purjus roolikeerajaid kui muidu

Kui keskmiselt tabatakse ühes päevas kuni 30 alkoholi tarvitanud autojuhti, siis mullu jaanipidustuste ajal oli see näitaja kuus korda suurem. Suur osa joobes juhtidest tabati Otepää lähistel, kus toimus Pühajärve jaanituli.

Lõuna-Eesti üks süngemaid jaanipäevi jääb 2010. aastasse, mil Valgamaal juhtunud liiklusõnnetuses hukkus kolm noort inimest. Möödunud aastal tabas politsei roolist 37 kriminaalses joobes autojuhti, neist kuus Tartumaal ja viis Jõgevamaal.

Tarbitud alkoholist järele jäänud taara Pühajärvel.
Tarbitud alkoholist järele jäänud taara Pühajärvel. Foto: Arvo Meeks

Peretülid peo ajal

Jaanipäeva puhul ei saa paraku mööda vaadata alkoholitarbimisest, aga see ei olegi niivõrd seotud jaanipäeva kui vaba päevaga. «Vaba päev tähendab ju pidu,» nentis Linnard. Nii sagenevad purjutajad autoroolis, aga ka tülid koduseinte vahel. «Alkohol julgustab lasta keelepaelad valla ning muidu allasurutud vanad probleemid kerkivad esile,» rääkis ta. Aastaid jaanipäeval töötanud Linnard ütles, et kõige ideaalsem oleks selline jaanipäev, mil sajaks vihma ja ilm oleks jahe. «Soojad ja suvised ilmad annavad meile paraku rohkem tööd.» Selleks jaanipäevaks ennustab riigi ilmateenistus üle 20 soojapügala.

Ka see aasta saab pidu ja pillerkaar paljude jaoks alguse ilmselt juba täna ning võib väldata koguni teisipäeva hommikuni välja, kuni töö kutsub,» ütles Kerly Virk.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Virk kinnitas, et paljuski sõltuvad eri juhtumid ilmast, ka nädalapäevast ja sellest, mitu päeva punase püha tõttu inimesed vabalt võtta saavad – mida pikemalt, seda enam tööd politseile. «Ka sel aastal saab pidu ja pillerkaar paljude jaoks alguse ilmselt juba täna ning võib väldata koguni teisipäeva hommikuni välja, kuni töö kutsub,» ütles ta.

Laulupidu ja jaanid

Möödunud aastal tabas politsei jaanipäeval üle 30 purjus alaealise. Siim Linnardi sõnul ei anna tegelikult alaealised politseile riigipühadel rohkem tööd. «Peamiselt on need siiski täiskasvanud, kes istuvad pärast purjutamist autorooli, ka on probleemik vägivald koduseinte vahel,» tõdes ta. Linnard paneb kõigile jaanipeolistele südamele hoolida ja märgata. «Oma sõpradel tuleb silm peal hoida. Või kui märgatakse liikluses kahtlast sõidustiili, sellest teada anda,» soovitas ta. Pooled kriminaalses joobes tabatud roolikeerajatest on kinni peetud tänu teistele liiklejatele.

Siim Linnard, Tartu piirkonnapolitseinik  

Sille Annuk

Alkohol julgustab lasta keelepaelad valla ning allasurutud vanad probleemid kerkivad esile, rääkis Siim Linnard.

Kuna paljud pered sõidavad jaanipäeva pidama järve või mõne muu veekogu äärde, palub Linnard vähemalt ühel lapsevanemal lapse ohutuse huvides adekvaatne olla.

Sel aastal on jaaninädalavahetusel Tartusse tulemas tavapärasest rohkem inimesi, sest üle mitme aasta toimuvad ülikoolilinnas võidupüha paraad ja ka laulupidu. «Arvan, et see toob pigem segadust liikluses, sest paljud tänavad on liiklusele suletud,» lausus Linnard. Kuna laulupeorahvas on viisakas ja alkoholi üldiselt ei tarbi, ei tähenda need üritused Linnardi arvates politseile suuremat koormust.

Eelmisel aastal sai politsei 23. juunist 24. juunini Tartumaal 188 ja Jõgevamaal 37 väljakutset. Üle Eesti registreeriti 111 kuritegu.

Jaanipidusid jagub mitmeks päevaks
Kuigi kalendri järgi on jaanipäev alles 24. juunil, algavad pidustused ja süüdatakse lõkked juba täna. Lõuna-Eesti suurimad peod tujuküllaste esinejate ja tulesõuga leiavad aset Valgamaal Pühajärvel ja Jõgevamaal Kasepääl. Nii Kasepääl kui ka Pühajärvel alustatakse jaanitralli täna, Pühajärvel jätkub see veel homme. Kes aga soovib rahulikumat perepidu, võib sammud seada Kambja valda Ülenurmesse põllumajandusmuuseumisse, kus jaanipidu algab kell 18.
Laupäeval tähistab Melliste küla jaanituli 10. aastapäeva ning melu kestab seal öötundideni. Tuli lööb lõkkele kell 21. Veel enne jaanilaupäeva peetakse suurt pillerkaari Põltsamaal, kus lavale astuvad Koit Toome ja Marju Länik.
Tartu linna jaanilõke süüdatakse Raadi mõisapargis jaanilaupäeval kell 21. Lapsed saavad sõita elektriautodega, hüpata batuudil, veereda täispuhutavas pallis, meisterdada käsitöötoas ja teha endale temaatilise näomaalingu. Päris pisikestele pidulistele on avatud lõbusa tegevusega mängumaa. Nii suured kui ka väikesed tantsijad saavad jalga keerutada kell 21.30 algaval tantsuõhtul rahvamuusikaansamblitega Tuulelõõtsutajad ja Kratt. Pühapäeval süüdatakse jaanituli ka Elva lauluväljakul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles