Tänavune paraad tuleb mitmes mõttes teistsugune

Karolina Kadak
, reporter
Copy
Kui 2011. aastal tervitas toonane president Toomas Hendrik Ilves võidutule toimkondi Vabaduse puiestee kesklinnapoolses servas, siis tänavu teeb president Kersti Kaljulaid seda tänava jõepoolses küljes. Publikul soovitavad korraldajad koguneda Keskparki ääristavate puude alla.
Kui 2011. aastal tervitas toonane president Toomas Hendrik Ilves võidutule toimkondi Vabaduse puiestee kesklinnapoolses servas, siis tänavu teeb president Kersti Kaljulaid seda tänava jõepoolses küljes. Publikul soovitavad korraldajad koguneda Keskparki ääristavate puude alla. Foto: Margus Ansu

Eeloleval pühapäeval pärast kaheksa aasta pikkust pausi taas Emajõelinnas peetav võidupüha paraad on võrreldes varasematega üles ehitatud mitmes mõttes teisiti.

Kui harjumuspäraselt on suvistel paraadidel kaitseliidu üksusi üles rivistatud malevate kaupa, siis sedapuhku näidetakse Vabaduse puiesteel Lõuna maakaitseringkonna eri üksusi: väljas on lahingugrupp oma allüksustega ning maakaitseüksused, mille koosseisus on kergjalaväekompanii, formeerimiskeskus ja korrakaitserühm.

Paraadi ülesrivistamine algab kell 10.30 ning selle ametlikku algust tähistav signatuur kõlab kell 11, samal ajal president Kersti Kaljulaidi saabumisega. Et rivistus ja marss laabuksid võidupüha ennelõunal tõrgeteta, on eelmise päeva õhtul kell 19 kavas peaproov.

Uuendusi on veelgi

Et tänavu 23. juunil möödub 125 aastat rahvusvahelise olümpiakomitee asutamisest ja nüüdisolümpiamängude korraldamise idee sünnist, on sedapuhku võiduparaadile uuendusena kaasatud ka kaks tuletoojat Eesti olümpiakomiteest. Kaitseliidu avalike suhete osakonna nooremstaabiohvitseri kapten Merle Noriti sõnul viivad nad võidutule tõrvikuga Tallinnasse Piritale, kus olümpiapronksi võitja Aleksander Tammert süütab kell 15 olümpiapurjeregati tuleväljakul jaanitule.

Paraadi peakorraldaja veebel Peeter Landi sõnul on kavas teisigi uuendusi. «Näiteks võib paraadil näha võitlusgrupi rühma,» täpsustas ta.

Kui harjumuspäraselt on võidupüha paraadidel kaitseliidu üksusi üles rivistatud malevate kaupa, siis sedapuhku näidatakse maakaitseringkonna eri üksusi.

Rivis on ka naiskodukaitse, noorkotkaste ja kodutütarde kompaniid, samuti valveüksuse rühm ning kaitseliidu kooli ja küberkaitseüksuse liputoimkond. Lisaks võtavad paraadil koha sisse abipolitseinikud, politsei- ja piirivalveameti ning vanglateenistuse rühmad, samuti päästeameti liputoimkonnad.

Eesti liitlasriikidest saadavad Tartusse oma rühmad Ameerika Ühendriigid, Läti, Leedu, Suurbritannia ja Prantsusmaa. Soomest, Poolast, Rootsist ja Ukrainast tulevad liputoimkonnad.

Muusikatausta eest hoolitsevad tänavu Tallinna ja Jõgeva maleva ühendorkester, Pärnumaa maleva orkester, kaitseliidu torupilliüksus ning kaitseväe orkester.

Land soovitas tartlastel paraadi uudistamiseks koguneda Vabaduse puiestee pargipoolsele küljele. «Kuna pargi serv on kerge tõusuga, peaks sealt saama hea ülevaate,» arvas ta. Presidendi, kaitseliidu ülema ja teiste kõrgete ametikandjate tribüün asetatakse tänava jõepoolsesse serva.

Algus laupäeval laulupeol

Võidupüha tähistamine algab Tartus juba laupäeva õhtul, mil noorkotkad süütavad kella 21.30 paiku Tartu juubelilaulupeo käigus muinastule. Näitamaks oma osavust, teevad nad seda tikkude või mõne teise tulemasina abita.

Pühapäeval kell 8.30 asetatakse pärjad Vabadussõja mälestusmärgi ehk Kalevipoja kuju jalamile. Samas ühendatakse mälestustuli ja muinastuli võidutuleks ning tuletoojatele antakse medalid.

Kell 9.30 on huvilised oodatud tänujumalateenistusele, mis peetakse Jaani kirikus.

Vabaduse puiestee suletakse tavaliikluseks juba laupäeva hommikul kell 8 ning piirangud jäävad kestma pühapäeval kella 17ni.

Tartu Postimees vahendab pühapäeval paraadi nii pildigalerii kui ka videoülekandega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles