Jõgevamaa tänavakunstifestivalil saavad majade seinad uue ilme

Tartu Postimees
Copy
Eile valmis Mustvees aadressil seinamaal, mille autor on Hollandi kunstnik Johan Moorman.
Eile valmis Mustvees aadressil seinamaal, mille autor on Hollandi kunstnik Johan Moorman. Foto: Ita Puusepp

Reedel algas teist aastat korraldatav tänavakunstifestival Rural Urban Art, mis tänavu toimub Jõgevamaal. 14.–20. juunil luuakse väikelinnade festivalil seinamaalid Jõgeva, Põltsamaa ja Mustvee valdadesse.

Eile valmis Mustvees seinamaal, mille autor on Hollandi kunstnik Johan Moorman. Fotol on maal veel pooleli. Teos seob endas kohalikud motiivid, nagu veetorn ja paat, ning ka mõned sümbolid, nagu eesti rahvusloom hunt, kes sümboliseerib puhast loodust. Puude oksad viitavad rahu märgile, mis on keeratud tagurpidi – seda saab vaadata kui peidetud sümbolit. Kompositsiooni kohal hõljuvad abstraktsed pilvemotiivid.

Festivali eesmärk on tutvustada väikelinnades ja maapiirkondades tänavakunsti võimalikult põhjalikult. Ürituse käigus loodavad seinamaalid lisavad avalikku eluruumi lisaväärtust, samas kui kultuuriprogramm aitab avada tänavakunsti sisu ja tehnilist poolt. 

Festivalil osaleb 10 tänavakunstnikku Eestist ja välismaalt, nende käe all valmivad seinamaalid nii avalikku väliruumi kui ka siseseintele. Väliseinamaalid saavad endale teiste hulgas Põltsamaa ühisgümnaasium, Põltsamaa kultuurikeskus, Jõgeva kaubahall ja Kaarepere pansionaat. Siseseinamaalid luuakse ka hooldekodudesse. Kõik seinamaalid on loodud spetsiaalselt festivali jaoks ja kavandatud asukoha järgi. Kokku luuakse 11 seinamaali.

Põltsamaa pakub festivali kultuuriprogramm kogukonnale mitmesugust tänavakunstiteemalist tegevust. Kavas on šablooni töötuba lastele, kogukondliku seinamaali töötuba Kamaris, avastusretk Põltsamaal valminud seinamaalide juurde, vestlusring kunstnikega ja kogukondlik lõpupiknik.

Sündmust korraldab MTÜ Rural Urban Art. Festival toimub koostöös Jõgeva Kodukandi Ühendusega. Ürituse peasponsor on Akzo Nobel Baltics AS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles