Balti kaitsekolledži kõrgema juhtkonna kursuse lõpetavad kaheksa riigi esindajad

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti kaitsekolledž.
Balti kaitsekolledž. Foto: Sille Annuk / Postimees

Homme lõpetab Balti kaitsekolledži kõrgema juhtkonna kursuse 14 kõrgemat ametnikku ja vanemohvitseri kaheksast riigist.

Pidulikul tseremoonial Tartu ülikooli muuseumis õnnitlevad lõpetajaid kaitseväe juhtaja brigaadikindral Riho Terras, Leedu asekaitseminister Vytautas Umbrasas ja Eesti kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran. Lõputunnistused annab kätte kolledži ülem brigaadikindral Meelis Kiili.

«Balti kaitsekolledž käsitleb oma kursustel kaitsepoliitilisi teemasid eelkõige väike- ja keskmise suurusega riikide seisukohalt,» ütles kolledži ülem brigaadikindral Meelis Kiili. «Kuigi kolledžis arendatava sõjalise mõtte ja teadustöö põhifookus on lähiregioonil, on meil õppureid ja õppejõude kogu maailmast ning haridus- ja teadustöö kolledžis järgivad pidevalt muutuvat, globaalset julgeolekukeskkonda.»

Brigaadikindral Kiili sõnul on kõrgema juhtkonna kursuse lõpetajad eelkõige oma riikide juhtivad strateegilise taseme julgeolekuasjatundjad, kes on kursuse lõpetamise järel valmis kriitiliselt kaasa mõtlema ja otsima lahendusi keerukaimatele julgeolekuküsimustele.

Lõppev kursus keskendus muudatuste juhtimisele nii riikide kui NATO ja Euroopa Liidu kaitsestruktuurides ning kaitsepoliitika uuendustele. Kursusel said kuulajad põhjaliku ülevaate nüüdisaegsete kriiside ja konfliktide olemusest, kõrgema taseme otsuseprotsessidest ja strateegiatest ning omandasid oskusi valitud poliitikate vormistamiseks.

Augustis alanud õpingute käigus külastasid kursuslased Gruusiat, kus said ülevaate Lõuna-Osseetia konfliktist ja selle järelmitest, NATO ja Euroopa Liidu institutsioone Brüsselis ning Balti riikide riigikaitseorganisatsioone.

Kõrgema juhtkonna kursust on Balti kaitsekolledžis korraldatud alates 2004. aastast. Praeguseks on kursuse lõpetanud 108 julgeolekueksperti 27 riigist, neist 19 Eestist. Kursusel on NATO akrediteering.

Balti kaitsekolledž on 1998. aastal loodud kõrgem sõjaline õppeasutus, mille eesmärk on koolitada operatiiv ja strateegilise taseme julgeolekuvaldkonna juhte. Kolledži kursustel keskendutakse nüüdisaegsete sõjaliste konfliktide analüüsile ja ühisoperatsioonide planeerimisele, samuti tulevikutrendide prognoosimisele. Balti kaitsekolledžis õpetavad rahvusvaheliselt tunnustatud õppejõud ja sõjandusspetsialistid, samuti on kursustel õpetanud Balti riikide kaitseministrid ja kaitsevägede juhatajad.

Kolledž annab kolmanda ja neljanda taseme sõjalise hariduse. Eestis saab esimese ja teise taseme ehk rakendusliku kõrghariduse ja magistrikraadi sõjalises juhtimises omandada Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste Kõrgema Sõjakoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles