Tartu sai paadisadama ehituseks riigilt maad

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõgi Rebase tänava otsas, kuhu plaani järgi tuleb paadisadam.
Emajõgi Rebase tänava otsas, kuhu plaani järgi tuleb paadisadam. Foto: Margus Ansu

Vastavalt keskkonnaministeeriumis valminud eelnõule otsustas vabariigi valitsus anda Tartu linna maaomandisse kinnistud aadressil Rebase 18 ja Rebase 18a. Linn on sellele Emajõe-äärsele maaüksusele juba aastaid planeerinud paadisadamat koos tanklaga.

«Juba väga ammu, kui minust sai Tartu linnapea, oli tartus suur probleem mootorpaatide tankimisega,» kommenteeris otsust peaminister Andrus Ansip. Tema sõnul künnab selles piirkonnas vett umbes 1500 mootorpaati ning siiani tangitakse neid paate kanistritest.

Peaminister lisas, et jõe vesi on seal tihtipeale vikerkaarevärviline. «Nüüd on lootust, et tartu ehitab koostöös eraettevõtjaga sinna tankla, kus saaks hakata tankima mootorpaate.»

Vastavalt eelnõule on munitsipaalomandisse antud kinnistud vastavalt 10 252 ruutmeetrit ning 604 ruutmeetrit. Nende sihtotstarve on tootmismaa ja ärimaa.

Detailplaneering näeb ette sadamaala, mis on oluliseks vahe-peatuspunktiks linnakeskuses paiknevatele paadisildadele. Paadisadamale on kavandatud ka reisijate ülevedu laeva- ja väikelaevaliinidel.

Alale on planeeritud sadamahoone, paatide hoiuruum ja statsionaarne paadisild. Paatide hoiustamiseks on planeeritud eraldi katusega ruum, kus on võimalik neid ka hooldada.

Lisaks on ette nähtud rajada 34-kohaline parkla ning piki Emajõe kallast kulgev kergliiklustee.

Rebase tänav 18a maa-alale on detailplaneeringuga ette nähtud automaattankla sõiduautode teenindamiseks. Veesõidukeid teenindav tankla Tartu linna piires puudub, seetõttu on keskkonnariskide maandamiseks äärmiselt oluline ja vajalik tankla rajamine ka paatidele, seisab seletuskirjas.

Maaüksusele rajatava tankla juurde on planeeritud maa-alused kütusemahutid, kütusepumbad ning mahutitest väljuv torustik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles