Tüli EKREs: Tartu piirkonnajuht visati tagaselja erakonnast välja (38)

Eili Arula
, reporter
Copy
EKRE Tartu piirkonna juht Indrek Särg visati erakonnast välja.
EKRE Tartu piirkonna juht Indrek Särg visati erakonnast välja. Foto: Sille Annuk

Eile öösel potsatas EKRE Tartu piirkonna juhile Indrek Särjele postkasti kiri, kus anti teada, et teda on erakonnast välja visatud. Kirjale oli alla kirjutanud Mart Helme ning kiri polnud adresseeritud isiklikult Särjele, vaid oli saadetud kõikidele erakonna liikmetele.

Indrek Särg ütles, et kirjas olid väga umbmäärased põhjendused, miks ta enam EKRE liikmeks ei passi. Ta selgitas, et kirjas seisid väited, nagu oleks EKRE Tartu piirkond kriisis ning Särg ei saavat piirkonna juhtimisega hakkama.

«Ma muutusin erakonna kahele juhtfiguurile ebamugavaks,» arvas Särg olevat väljaviskamise tegelikuks põhjuseks. Särg pidas juhtfiguuride all silmas Mart ja Martin Helmet.

Särje hinnangul on Mart ja Martin Helme ajanud sassi EKRE erakonna ja oma perekonna siseasjad.

Särg selgitas, et asjasse on segatud ka Ruuben Kaalep, kes kogus riigikogu valimistel Tartus Särjest neli korda vähem hääli, kuid pääses sellest hoolimata riigikokku. «Kaalep tundis end häirituna, kuna mina kogusin valimistel rohkem hääli, ning ta üritas minust lahti saada, kuna tal pole võimalik särada seni, kuni mina Tartus erakonda juhin,» põhjendas Särg.

Ta lisas, et tema väljaviskamine võib Tartu piirkonnas tähendada seda, et EKRE ridadest lahkub veel hulk liikmeid. «Mul on siin palju toetajaid, kuid ma ei hakka neile ütlema, et astugu erakonnast välja, sest mul pole neile praegu pakkuda head alternatiivi,» lisas Särg.

Särje hinnangul läks olukord teravaks 11. mail toimunud erakonna üldkoosolekul, kus Martin Helme olevat esinenud Särge halvustava ja maha tegeva kõnega, kuid sellegipoolest valiti Särg ülekaalukalt Tartu piirkonna juhiks.

Särg lisas, et erakonna juhtidel ei olnud võimalik teda demokraatlike meetoditega maha võtta ning siis lasti käiku jõuvõtted.

Martin Helmet ning Ruuben Kaalepit pole praegu kommentaarideks õnnestunud telefonitsi tabada. Mart Helme keeldus täpsematest kommentaaridest, viidates asjolule, et kõik asjasse puutuvad kommentaarid edastas ta erakonna liikmetele saadetud kirjas.

Kõikidele EKRE liikmetele saadetud kiri muutmata kujul.

Täna toimus Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juhatuse koosolek, kus tegime kokkuvõtteid meile edukalt läinud eurovalimiste kampaaniast ning valmistasime ette erakonna suvepäevi ja eelseisvat kongressi.

Kahjuks olime sunnitud langetama ka kaks rasket, aga põhjalikult läbi kaalutud otsust, mille eesmärk on lõpetada pikemajaline juhtimiskriis Tartu ringkonnas. Erakonnast otsustati välja arvata senine Tartu ringkonna juht Indrek Särg ning samuti olime sunnitud õigustühiseks kuulutama Tartu ringkonna viimase üldkoosoleku.

Juhatus heitis senisele ringkonna esimehele ette erakonna põhikirja korduvat ja jämedat rikkumist. Särje tegevuse tulemusel on Tartu ringkonna juhtimine olnud halvatud juba mõnda aega ning probleem ei ole juhatuse jaoks uus. Ringkonna üldkoosoleku korraldamisel rikuti jämedalt erakonna põhikirja. Üldkoosoleku tulemuste tühistamise tõttu kannatavad väga kahetsusväärselt erakonna Tartu ringkonna aktiivsed liikmed, kes jäävad erakonna juunis toimuval kongressil nüüd esindamata.

Juhatuse hinnangul on aga toime pandud rikkumised sedavõrd tõsised, et me ei näinud võimalust teistsuguseks lahenduseks. Panen kõigile erakonna liikmetele südamele, et juhatus ei teinud kumbagi otsust kergekäeliselt. Samas on juhatuse ülesanne seista organisatsiooni kultuuri ja kõigi erakonna liikmete põhikirjaliste õiguste eest. Juhatus peab vajalikuks taastada Tartu ringkonnas normaalne, erakonna põhikirjast lähtuv tegevus.

Kiri jõudis kõikide EKRE liikmete postkasti teisipäeval, 28. mai hilisõhtul. Kirjale oli alla kirjutanud EKRE esimees Mart Helme.

Kommentaarid (38)
Copy
Tagasi üles