Söödavate lusikate tegijad pälvisid preemia

Ajujahi konkursil pälvisid Tartu linna preemia idufirma Edible asutajad Tristan Roosipuu (vasakult), Georg Kaasik ja Brett-Peter Rästas söödavate lusikate eest.

FOTO: Johan-Paul Hion

Tartu linn toetab Eesti suurimal äriideede konkursil Ajujaht kümne parema hulka jõudnud söödavaid lusikaid tootva Edible meeskonda 4000 euroga.

Eduka äriidee väljapakkunud Edible meeskond on välja kasvanud Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilasfirmast, mille rajasid 2017. aasta lõpus Brett-Peter Rästas, Tristan Roosipuu ja Georg Kaasik. Nüüd on Edible valmis saanud söödava ja biolaguneva lusika, mis ei reosta keskkonda.

Töö käib

Praegu käib toote katsetamine ning tootmine ja tootearendus on liikunud Eesti maaülikooli toidulaborisse. Gümnasistidest koosneva meeskonnaga on ühinenud ka toidutehnoloogi haridusega inimene.

Tartu abilinnapea Raimond Tamme sõnul on linna eesmärk lisaks hea ettevõtluskeskkonna loomisele ka märgata ja tunnustada uusi tulijaid. «Edible meeskonna ideed ja tegevused haakuvad mitmete Tartu linnale oluliste väärtustega nagu ettevõtjate koostöö ülikoolidega, noorte ettevõtlusaktiivsuse suurendamine ning looduskeskkonna säästmine,» ütles ta. «Söödavate söögiriistade ideel on kahtlemata potentsiaali kujuneda Tartu ettevõtluse üheks edulooks.»

Tartu linn toetab tartlaste parimat Ajujahile esitatud äriideed juba aastast 2010.

Võitsid keemiatudengid

Tänavuse Ajujahi võitis Timey tark indikaator, mille saab kinnitada toidupakendile või kastidele ning see muudab värvi, kui toodet ei ole hoitud õigetes tingimustes. Timey loojad on Tallinna tehnikaülikooli keemiatudengid Laurent Läheb ja Martin Möllits.

Äriideede konkursi võitjad said peaauhinna 30 000 eurot ja võimaluse külastada koostöös investeerimisplatvormiga Funderbeam kolme välisturgu, et kohtuda võimalike klientide ja investoritega.

Eesti suurima äriideede konkursi ellukutsuja on ettevõtluse arendamise sihtasutus (EAS), konkursi korraldamist rahastab EAS Euroopa regionaalarengu fondist. 

Tagasi üles