Kolme Malini loomingut saab vaadata ainult kolmel päeval

Raimu Hanson
Copy
Jaan Malin näitas kunstimaja neljanda korruse korteris nr 6 maali «Uues kodus», millel tema õde Lea vaatab aknast kunstimaja õue. Nende isa Ilmar Malin maalis selle pildi aastal 1960.
Jaan Malin näitas kunstimaja neljanda korruse korteris nr 6 maali «Uues kodus», millel tema õde Lea vaatab aknast kunstimaja õue. Nende isa Ilmar Malin maalis selle pildi aastal 1960. Foto: Sille Annuk

Voronja galerii kureeritud kunstiprogrammi «Lätted» järg on jõudnud Tartu kunstimajja, kus kunagi töötas Eesti esimene sürrealist Ilmar Malin. Vaid täna, laupäeval ja pühapäeval saab vaadata omamoodi ülevaadet tema loomingust ning kümneminutilise jalutuskäigu kaugusel Väike-Tähe tänavas tema laste Lea ja Jaani korternäitust.

Ilmar Malin (1924–1994) puutus Voronja galerii teatel sürrealismiga lähedalt kokku Rootsis 1960. aastate teisel poolel. Ta viljeles eri laade, suurima tunnustuse saavutas aga sürrealismis ja portreekunstis.

Vanimad säilinud pildid

«Kuna näituse teema on lätted, toome alustuseks avalikkuse ette vanimad säilinud pildid,» ütles Jaan Malin. «Nii saab vaadata kaht söejoonistust, mille Ilmar Malin tegi aastal 1942 enda korteri aknast Poe tänava nurgal. Samuti maali «Uues kodus» kavandit, kus tütar Lea vaatab Riia tänava poole.»

Lea Malin lõpetas 1981. aastal Tallinnas kunstiinstituudi ruumi- ja mööblikujunduse erialal. Ta on töötanud kunstiõpetajana Tartu kunstikoolis, lastekunstikoolis (ka direktorina) ja rahvaülikoolis, kus ta juhendab tänini akvarellistuudiot. Ta on illustreerinud raamatuid ja kasutab peamiselt akvarellitehnikat. Põhiliselt akvarelle saab vaadata ka nüüdsel korternäitusel.

Jaan Malin alias Luulur on 1990. aastal lõpetanud Tartu ülikooli filoloogiateaduskonna. Ta on aastast 1993 Eesti kirjanike liidu liige ja kuulub aastast 2016 Eesti kunstnike liitu. Väljapanekus on tema installatsioone ja joonistusi, aga ka maali ja graafikat.

Täna ja nädalavahetusel

Näitused avatakse täna. Kell 18 on kunstisõbrad oodatud Tartu kunstimaja (Vanemuise 26) kolmandale korrusele ateljeesse nr 28 ja neljandale korrusele korterisse nr 6 Ilmar Malini teoste väljapaneku avamisele. Sealt jalutatakse kell 19 Väike-Tähe 15 aeda ja sama maja korterisse nr 1, kus avatakse Lea ja Jaan Malini korternäitus. Kolme näitust saab vaadata ka 25. ja 26. mail kell 12–16.

Peagi kolivad õde-venda Väike-Tähe 15 majast välja. Esimene neist ütles, et nad lahkuvad eri suunas, Luulur aga täpsustas, et ta kolib Liivimaalt Eestimaale, kuid mitte Tallinna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles