Tartu filmifond meelitab välismaa filmitootjaid

Tartu Postimees
Copy
2017 aastal toimusid Joosu kõrtsi juures Hardi Volmeri  filmi «Johannes Pääsukese tõeline elu» filmivõtted. Ka see film sai Tartu filmifondist toetust.
2017 aastal toimusid Joosu kõrtsi juures Hardi Volmeri filmi «Johannes Pääsukese tõeline elu» filmivõtted. Ka see film sai Tartu filmifondist toetust. Foto: Jaanus Lesment/Postimees

Tartu loomemajanduskeskuse juht Kristiina Reidolv esitles Prantsusmaal Cannes'i filmifestivalil Eesti paviljonis Tartu filmifondi, mille eesmärk on meelitada Tartusse välismaiseid filmitootjaid.

Kristiina Reidolv tutvustas Cannes'is juba 2014. aastast tegutseva Tartu filmifondi tegevust ja toetusvõimalusi, esitles Tartut ja Tartumaad filmivõtete paigana ning rääkis Tartu loomemajanduskeskuse arenguplaanidest. Loomemajanduskeskuse uus prioriteet etenduskunstide ja muusika kõrval on filmivaldkonna arendamine, mis seisneb nii Tartu filmifondi toetusmahtude suurendamises ja rahvusvahelises tegevuses kui ka taristu ja tugiteenuste parandamises.

2014. aastal loodud Tartu filmifondist saavad toetust filmitegijad, kelle filmivõtted või järeltootmine toimub Tartus, et tuua Tartusse investeeringuid, luua töökohti, edendada turismi ja majandust ning turundada Tartut Eestis ja välismaal. Filmifondi tööd koordineerib Tartu loomemajanduskeskus. Tartu filmifondist on seni toetust saanud loodusfilm «Tuulte tahutud maa» 2018. aastal ning mängufilmid «Johannes Pääsukese tõeline elu» 2019. aastal, «Õnn tuleb magades» 2016. aastal ning «Supilinna Salaselts» 2015. aastal. 

Tartut esindasid Cannes'i filmifestivalil Tartu loomemajanduskeskuse juht Kristiina Reidolv ja Tartu lnnavalitsuse kultuuriosakonna kultuuriteenistuse juhataja Külli Hansen. Samuti toetas Tartu loomemajanduskeskus inkubatsioonis olevat filmivaldkonna ettevõtte Kratlandia osalemist Cannes'i filmifestivalil, et aidata kaasa väliskontaktide loomisele ja koostööpartnerite leidmisele välisturgudele minekuks.

Cannes'i filmifestival on rahvusvahelise programmiga A-kategooria festival, mille võistlus- ja kõrvalprogrammiga samal ajal toimub ka rahvusvaheline filmiturg.

Kristiina Reidolvi sõnul on Cannes'i filmifestival nii Tartu filmifondi tutvustamiseks kui kontaktide loomiseks üks olulisemaid festivale. «Ühelt poolt saab seal väga hea ülevaate rahvusvahelise filmitööstuse hetkeseisust ning teisalt palju uusi ideid koostööprojektideks. Festivalil osalemine annab tõelise motivatsioonilaengu valdkonna arendamiseks ning loodan, et selle tulemusena õnnestub meelitada Tartusse veelgi enam välismaa filmitootjaid. Soovin, et Tartu filmifond asetuks rahvusvaheliste regionaalsete filmifondide võrgustikku,» lisas Reidolv.

Eesti paviljonis toimuval kohtumisel tutvustas välisriikide filmitootjatele Eesti toetusvõimalusi ja Film Estonia toetuskava kultuuriminister Tõnis Lukas. Viru filmifondi toetusvõimalustest rääkis selle esindaja Piia Tamm.

Eesti filmi instituudi juhtimisel esindasid Eestit Cannes'i filmifestivalil kümned Eesti filmiprofessionaalid, kes tegutsevad selle nimel, et Eesti film ja filmitööstus paistaksid maailmas silma. Esindatud olid ka piirkondlikud Viru ja Tartu filmifondid.

Prantsusmaal toimuv 72. Cannes’i filmifestival ning filmiturg kestavad 25. maini. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles