Kunstnik näitab tartlastele nende imelikku kodulinna

Raimu Hanson
Copy
Marko Mäetamme (53) selja taga on tema joonistused, mis on trükitud kaante vahele. Näitust saab Tartu kunstimaja monumentaalgaleriis vaadata 9. juunini. 
Marko Mäetamme (53) selja taga on tema joonistused, mis on trükitud kaante vahele. Näitust saab Tartu kunstimaja monumentaalgaleriis vaadata 9. juunini. Foto: Kristjan Teedema

Neljapäeva hilisõhtul ehmatasid Kartuli ja Herne ristmiku lähedal elanikke õudne särin ja sädemed ning nendega kaasnevad püssipaugulaadsed helid. Seda kõike tegi tänavanurgal valgustiga varustatud elektripost. Ja-jah, just seesama, mille on Tallinna kunstnik Marko Mäetamm joonistanud oma raamatu «Ükskord Tartus» esikaanele.

Mäetamm esitles oma raamatut ja samanimelist näitust nädal enne elektriõudust. Kunstimaja monumentaalgalerii seintele on ta kinnitanud üsna visandlikud, spontaanselt ja impulsiivselt residentuuris viibimise ajal kahe kuu jooksul valminud joonistused Emajõelinna paljudest kohtadest. Osa pilte pani ta kaante vahele, kus on ka 15 väikest Tartuga seotud meenutust.

Piltide vaatamisel jääb sellest linnast imelik mulje. Posti külge kinnitatud juhtmed katavad tänava kohal taeva, pahaendeliselt viltu maja toetub tugedele, vaadet hoonetele segavad kõrkjad, võsa ja puud, mõned majad on justkui vales kohas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles