20. sajandi Eesti ajakirjanduse esimene raamat on lõpuks kaante vahel

Aime Jõgi
Copy

Tiit Hennoste ja Roosmarii Kurvits esitlesid Tartu ülikooli aulas Juhan Peegli 100. sünniaastapäevale pühendatud konverentsil trükisooja teost «Eesti ajakirjanduse 100 aastat». Rahva ees küsis autoreilt intervjuu Tiit Pruuli.

Eesti ajakirjandusest on kirjutatud palju. On mälestusi, on artikleid, on sissevaateid tele- ja raadioajalukku, on ajalehtede ja ajakirjanike lugusid. Aga ajalugu tervikuna on väga vähe.

1936. aastal ilmus Heinrich Helmi «Lühike Eesti ajakirjanduse ajalugu», mis on sajakonnal leheküljel iseseisvuse-eelse ajakirjanduse lugu.

1977. aastal ilmus Stockholmis Leho Lumiste «Eesti ajakirjanduse ajalugu», mis kõneleb enamasti taas ajakirjandusest enne omariiklust.

1994. aastal ilmus Juhan Peegli juhtimisel monograafia «Eesti ajakirjanduse teed ja ristteed» – jällegi ülevaade ajakirjandusest 19. sajandi lõpuni. Sellele pidid küll järgnema uue aja köited, aga need jäid tulemata. Ilmus vaid mõni artiklikogumik, mõni pikem entsüklopeediaartikkel, aga 20. sajandi ajakirjanduse ajaloo kirjutamine on jäänud ikka pooleli.

Tiit Hennoste ja Roosmarii Kurvitsa teos on esimene raamatuna ilmunud tervikpilt 20. sajandi Eesti ajakirjandusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles