Kolm metallikunstnikku avasid Karlova päevade ajal ehtestuudio

Raimu Hanson
Copy
Cirruses teevad tööd Merilin Pedastsaar (esiplaanil), Kertu Tuberg (taga vasakul) ja Maarja Niinemägi.
Cirruses teevad tööd Merilin Pedastsaar (esiplaanil), Kertu Tuberg (taga vasakul) ja Maarja Niinemägi. Foto: Margus Ansu

Esmaspäeval alanud Karlova päevadel tegi esimest korda uksed lahti ehtestuudio Cirrus, mis tegutseb kolme metallikunstniku ühisel nõul ja jõul Tähe 22 asuvas majas, kohviku Anna Edasi ning salongi Olga ja Osvald vahel.

Metallikunstnikud Merilin Pedastsaar (kunstnikunimega Meri), Maarja Niinemägi ja Kertu Tuberg alustasid ehtestuudio sisustamist juba detsembris. Nad on sisse seadnud kolm ruumi: galerii, millesse saavad pilku heita ka tänaval vitriinaknast möödujad, sisenejale avatud tööruum ja suletud uksega tagatuba, kus käivad suuremad ja raskemad tööd, nagu näiteks metallivalu ja metalli keemiline töötlemine.

Igaüks neist teeb oma stiilis ehteid. Niinemägi valmistab neid praegu titaanist. Tuberg kasutab ehete loomisel ehtsaid riisiterasid ja akna vahelt korjatud surnud kärbseid, millest ta teeb vormid ja valab neisse hõbedat. Pedastsaar rääkis, et teda võluvad kiiksuga ehted ja seepärast peidab ta oma loomingusse, näiteks mansetinööpidesse, kodeeringuga varustatud kiipe või tillukesi mälupulki.

Uute tegemise kõrval pakuvad nad võimalust parandada vanu hinnalisi ehteid. Suurema tellimusena on praegu käsil laulupeo koori- ja tantsujuhtide märgid. Niinemägi rääkis, et nende tegemisel on kasutatud roostevaba terast, laserlõikust ja siiditrükki.

Nad on metallikunsti õppinud Eesti kunstiakadeemias ehtekunsti kateedris, Tuberg ja Niinemägi on koguni kursuseõed. «Elu kujunes selliseks, et me kolisime kõik enam-vähem samal ajal Tartusse,» ütles Niinemägi.

Karlova päevade nädala lõpetab tänane kirikutepäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles