Võltsitud kunstiteos maksis oksjonil originaalist rohkem

Raimu Hanson
Copy
Edward von Lõnguse «Ehtne võlts» läheb enampakkumisele.
Edward von Lõnguse «Ehtne võlts» läheb enampakkumisele. Foto: Raimu Hanson

Tartu loomemajanduskeskuse noore kunsti oksjonil, mida peeti nüüd juba 20. korda, tegi taas ilma tänavakunstnik Edward von Lõngus. Tema šabloontehnikas pildi «Siil sudus» alghind oli 1000 ja lõpphind 4444 eurot ning digitrükina lõuendile kantud «Ehtne võlts» alghind oli 15,56 ja lõpphind 2550 eurot.

«Ehtne võlts» on piraatkoopia tema teosest, mille ta kandis Kuradisilla juures Toomemäel müürile aprillis 2014. Sellel on ta kujutanud politseinikku ja Sammalhabet. Ühtlasi tegi tänavakunstnik samal kevadel samast pildist variandi lõuendile, pani allkirjaks «Kannahabe ja nõiakütt» ning viis oksjonile alghinnaga 420 eurot.

Edward von Lõnguse selgituse järgi pani ta nüüdsele oksjonile sama kujutisega pildile alghinnaks 15,56 eurot sellepärast, et just sellise hinna eest on see Hiinas valmistatud piraatkoopia tellitud AliExpressist. Enne oksjoninäitusele viimist oli ta sellele lisanud vaid allkirja «Ehtne võlts» ja signatuuri ning nõnda muutnud piraatkauba uueks originaalteoseks.

Oksjonil jäi peale pakkumine, mille tegi Rene Tõnnisson, kes on varemgi Tartu noore kunsti oksjonil sama tänavakunstniku teoseid omandanud. Tõnnissoni sõnul tahtis ta «Ehtsat võltsingut» saada endale eelkõige sellepärast, et ta ostis kevadel 2014 originaali «Kannahabe ja nõiakütt». Tookord kasvas selle alghind 420 eurot pakkumisel 920 euroni.

«Nüüd ma siis ostsin Hiinas tehtud võltsingu originaalist palju kallimalt, 2550 euro eest,» lisas ta. «Kui need kaks maali kõrvuti panna, räägib see toreda loo ja näitab kunstimaailma globaliseerumist.»

Nüüdsel oksjonil tõusid eriti kõrgele lõpphinnad ka järgmistel töödel: Robin Nõgisto «Window» – 2350 eurot, Margret Paide «Kolm noort graatsiat ja nende mõjutajad» – 2180 eurot, Regina-Mareta Soonseina «Süntees» – 2150 eurot ja Liisi Ördi «Liikumine. Vesi» – 2050 eurot.

Kokku oli Tartu noore kunsti oksjonil seekord 66 kunstnikult 79 tööd, millest jäi müümata vaid mõni üksik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles