Muuseumiööl näeb tätoveeringuid ja pääseb kartserisse

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Tartu ülikooli kartser peahoone pööningul.
Tartu ülikooli kartser peahoone pööningul. Foto: Margus Ansu

Laupäeval 11. korda peetava üle-eestilise muuseumiöö pealkiri on seekord «Öös on mustreid». Selline teema kutsub tabama mustreid meie ümber – kultuuris, ühiskonnas ja looduses – ning küsima, milliste mustrite osad me ise oleme. Programmis osalevate muuseumide uksed on avatud kell 18–23 ning sel ajal on sissepääs tasuta.

Tartus saab muuseumiööl tutvuda 16 muuseumiga. Suurima, Eesti Rahva Muuseumi programm vaatleb, mis tähendus on mustritel, kes neid loob ja millest ning mis saab siis, kui mustrite lõuendiks on keha.

See tähendab seda, et ERMis tutvustatakse tätoveeringute tegemise kunsti ja mustrite maailma. Sillaalal tehakse soovijatele hennamaalinguid ning lastele näomaalinguid. Vahetuvate näituste saalis on üles seatud tätoveerimise ajalugu tutvustav väljapanek.

Närvikõdi pakub ka rahvusarhiivi programm, sest spetsiaalselt muuseumiööks on arhiivi peahoones Nooras valminud põgenemistuba. Nutikuse saab proovile panna maakaartidest tehtud puslede kallal pusides või vallakohtute tõe ja õiguse mustreid uurides.

Nagu viimastel aastatel tavaks, sõidab muuseumiööl ERMi ja Noora vahel eribuss. ERMi juurest väljub see igal täis- ja Noora juurest igal pooltunnil.

Tartu linnamuuseumis saab muuseumiööl osa kunstimälumängust ja giidiga ekskursioonist linnamuuseumi püsinäitusel «Dorpat. Jurjev. Tartu».

Tartu ülikooli kunstimuuseumis võetakse aga vaatluse alla tudengite elumustrid ning avaneb võimalus heita pilk peahoone kartserisse. Saab teada, milliste pahategude eest tudengid omal ajal kartserisse sattusid, mis on kõige pikem aeg, mil üliõpilane on pidanud kartseris istuma, ning millega lahutati kartseris oleku ajal meelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles