Video ja galerii: Tartu raeplatsil tähistati Jannseni sünniaastapäeva ühise hümnilaulmisega. Pärast sai ka torti

Copy

Johann Voldemar Jannseni 200. sünniaastapäeva tähistamise üks kõrghetki oli täna keskpäeval Tartu raeplatsil ühiselt lauldud Eesti hümn.

Tartu linnapea Urmas Klaas rõhutas oma kõnes, et Jannsen oli ärataja – eesti rahva sõnastaja ja eesti rahva meele ärataja.

«Jannsen näitas, et sõnast võib sõna otseses mõttes saada millegi suure looja ja hoidja, Jannseni sõna näitas eestlastele tema Eesti raja,» ütles Klaas.

Linnapea lisas, et Jannseni sünnipäevapidustused on kummarduseks meie rahva äratajale, ajakirjanduse alusepanijale, Eesti laulupidude isale, Eesti hümni sõnade autorile. «Just sõnas nägi Jannsen võimalust eesti rahvast kokku tuua ja ühte liita,» toonitas Klaas.

Raeplatsilt siirdusid sünnipäevalised üle Kaarsilla Jannseni ja Koidula mälestusväljakule. Seal võttis sõna Postimehe peatoimetaja Peeter Helme, kes tõdes, et Jannsen polnud rahvusliku ärkamisaja tegelastest kõige haritum ega kõige laiema silmaringiga, ka polnud ta kõige peenema vaimuga kirjamees oma põlvkonnast. Kuid ometi oli temas see miski, mis tegi tast selle, kes ta oli – mitmes mõttes number üks.

«Mis see miski oli?» küsis Helme. «See miski polnud mitte ainsuses, vaid mitmuses. Jannsen oli järjekindel, mitmekülgne, iseõppija, püüdlik, eneseteadlik. Tulnud siia ilma küll vahetult enne Liivimaa talurahvaseaduse vastuvõtmist, oli ta ometi sündinud vaba mehe, kõrtsmiku pojana. Ja seda – ma sündisin vaba mehe pojana – pidas ta ka ise oluliseks korduvalt rõhutada.»

«Tundub, et just säärane segu, mis tagas alalhoidlikkuse siis, kui vaja, ja edasipüüdlikkuse siis, kui võimalik, tegigi Jannsenist silmapaistva isiksuse,» lisas Helme.

Sünniaastapäeva tähistamine jätkus Raadi kalmistul, kus taaspühitseti Jannseni restaureeritud hauamoniument.

Seejärel peeti pidu laulupeomuuseumis, kus külalistele jagati ka suppi ja sünnipäevatorti. Kell 19 esietendus aga Maarja kirikus spetsiaalselt tänaseks päevaks kirjutatud näitemäng «Jannseni juubel ehk August Wiera tuleb Tartusse».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles