Maarja kirikus käib juubeli puhul teatritegu

Raimu Hanson
Copy
Maarja koguduse köster Andreas Luig (Urmas Lest) küsis lehepoiss Saamuelilt (Kaur Kärner) nõu, kuidas eemaldada kõrgest laest ämblikuvõrk.
Maarja koguduse köster Andreas Luig (Urmas Lest) küsis lehepoiss Saamuelilt (Kaur Kärner) nõu, kuidas eemaldada kõrgest laest ämblikuvõrk. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Maarja kirikus on käsil ettevalmistused Johann Voldemar Jannseni juubeli tähistamiseks, millest võtab osa ka Postipapa ja laulupeo isa isiklikult. Kuidas nii? Igaüks, kes ei usu, et selline asi on võimalik, võib oma silmaga veenduda, kui astub neljapäeval hiljemalt kell 19 kiriku uksest sisse. Just siis algab Maarjateatri esietendusena «Jannseni juubel ehk August Wiera tuleb Tartusse».

Loone Otsa kirjutatud ja lavastatud näidendis, mida ta ise nimetab naljamänguks, tähistatakse Jannseni 50. sünnipäeva. Esietendus on sama mehe 200. sünniaastapäeva tähistamise kavas.

Lavastus illustreerib aega ja tegevust kuus nädalat enne esimest üldlaulupidu, mille üks põhikorraldajaid oli Jannsen. Kuid autor on lavastuse peategelaseks kirjutanud hoopiski noore August Wiera, kes on tulnud Tartusse Maarja-Magdaleena segakoori ühe lauljana ja tahab muu hulgas teada, millal laulupeo laulude noodid ometi ära trükitakse. Kuid ta langeb salakavaluse küüsi ja saab vahuveiniuimas nägemuse oma tulevasest tegevusest Vanemuise teatri kujunemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles