Anne sauna juhataja on rahustanud nii kellameistrit kui ka ärritunud püssimehi

Artur Kuus
Copy
Vambola Niit läheb küll 1. juunist pensionile, kuid avalik saun peab tema arvates edasi kestma ja on linnaruumis vältimatu.
Vambola Niit läheb küll 1. juunist pensionile, kuid avalik saun peab tema arvates edasi kestma ja on linnaruumis vältimatu. Foto: Sille Annuk

Igaühel on elus oma rist kanda. Leebemalt väljendudes võib seda risti ka missiooniks nimetada. Vambola Niit on mees, kelle rist ja missioon on olnud Anne sauna toimimine. Et see töötaks nagu kellavärk. Et saunalised oleksid rahul ja lõõgastunud.

Ta on sauna juhataja aastast 1990, kuid hoonega seotud juba aastast 1985. Tollal töötas Niit Tartu teenindustootmisvalitsuses ja aitas teha hoone ehitusjärelevalvet. «Ehitamine oli siis nagu külma raua külma maa sisse ajamine. Pidevalt oli keeruline kätte saada ehitusmaterjale. See oli kogu aeg üks sõtkumine. Aga muidugi olid inimesed objektil juba enam-vähem kained, sest 1985 tuli ju Gorbatšovi kuiv seadus,» seletab Niit.

Nüüd, 67-aastasena on ta otsustanud ameti maha panna ja pensionile minna. Midagi polevat teha, üks hetk tulevat vanadus peale. Muidugi on ta pidanud plaani lahkuda juba varem, aga nüüd on asi kindel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles