Nostalgiline näitus viib aastakümnete tagusesse arstiteaduskonda

Tartu Postimees
Copy
Tartu ülikooli arstiteaduskonna meditsiinikollektsioonid vanas anatoomikumis. Pildil süüfilisest kahjustatud mehe kolju. Arhiivifoto.
Tartu ülikooli arstiteaduskonna meditsiinikollektsioonid vanas anatoomikumis. Pildil süüfilisest kahjustatud mehe kolju. Arhiivifoto. Foto: Sille Annuk

Nii nagu meditsiin, on ka Tartu ülikooli meditsiiniõpe ja -teadus läbinud viimaste kümnendite jooksul märkimisväärse muutuse. Kui praegust meditsiiniteaduste valdkonda võib igaüks ise näha ja kogeda, siis vastvalminud näitus «Ars longa» viib meid mitme aastakümne taha. Näitus avatakse 18. mail kell 15.30 vana anatoomikumi fuajees.

Näituse kuraatori, meditsiiniajaloo assistendi Ken Kallingu sõnul on näituse valmimisele kaasa aidanud 30 inimest, kes jagasid oma fotosid, mõtteid ning lugusid arstiõppest ja -teadusest.

«Saime näituse koostamiseks enam kui tuhat fotot ja meenutust, igaüks neist unikaalne ja meenutamist väärt. Täname südamest kõiki, kes aitasid Tartu ülikooli aastakümnetetagust arstiõpet ja -teadust meenutustega elustada,» ütles Kalling.

«See näitus on justkui illustreeritud peatükk arstikunsti igavikulisusest – sellele viitab ka näituse pealkiri «Ars longa»,» lisas Kalling. «Soovitan näitust vaatama tulla nii praegustel tudengitel, kellele see võiks olla kui üks muhe ajalootund, ja ka neil, kes on Tartu ülikooli arstiteaduskonnas õppinud ja töötanud aastakümneid tagasi. Äratundmisrõõmu jagub kõigile.»

Näitus kajastab üliõpilaste ja õppejõudude ühiskondlikku aktiivsust, õppetegevust, teadustegevust ning ka protseduurilisi nüansse. Nii saab näituselt teada muu hulgas seda, mil moel aitasid arstiõppe üliõpilased ehitajaid ja kolhoosnikke, kuidas saadi professoriks, millised nägid välja anatoomia praktikumid ning kuidas toimus õppetöö ja tehti arstitööd.

Näitus avatakse Tartu ülikooli vilistlaspäeval, 18. mail kell 15.30 vana anatoomikumi fuajees. Kõik huvilised on oodatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles