Puhastatud karloviidi teoses elustub vana Tartu

Aivar Kull
Copy
Malle Salupere tutvustas raamatut «Kirjad Karlova mõisast» esmalt 8. mail Tartu kaubamaja Apollo raamatupoes (pildil). Karlova päevade kavas oli esitlus eile Anna Edasi kohvikus.
Malle Salupere tutvustas raamatut «Kirjad Karlova mõisast» esmalt 8. mail Tartu kaubamaja Apollo raamatupoes (pildil). Karlova päevade kavas oli esitlus eile Anna Edasi kohvikus. Foto: Kristjan Teedema

Faddei Bulgarin (1789–1859) on juba pea 200 aastat olnud vene kirjandusloos tugeva negatiivse märgiga mees, nõukogulikes teatmeteostes aina «paadunud reaktsionäär». Vastses mahukas mälestustest ja kirjadest koosnevas kogumikus astub meie ette pikast poriloopimisest täiesti puhastatud andekas ja sümpaatne kirjanik, ajakirjanik ja memuarist.

Faddei Bulgarin oli kirjandustegelane, kelle kohta ka meie ENE I köide (1968) rõhutas, et ta andis välja «reaktsioonilist» ajalehte. Käibekujutluste kohaselt oli ta Puškini peavaenlane, «alatu, andetu ja ambitsioonikas nuhk», «kellest korralikud inimesed ei peagi rohkem teadma», ironiseerib raamatu «Kirjad Karlova mõisast» koostaja ja tõlkija Malle Salupere oma saatesõnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles