Tudeng mõtles välja, kuidas kasvatada maja keldris aasta ringi maasikaid ja krevette (1)

Eili Arula
, reporter
Copy
Akvalabsi prototüübi joonis, kus kalad ujuvad taimeriiulite all olevates akvaariumites ning nende peal kasvavad taimed, praegu näiteks kobartomatid.
Akvalabsi prototüübi joonis, kus kalad ujuvad taimeriiulite all olevates akvaariumites ning nende peal kasvavad taimed, praegu näiteks kobartomatid. Foto: Eskiis Akvalabs

Maaülikooli mehhatroonikainseneri eriala tudeng Mart Traagel on ligi kümme aastat juurelnud selle üle, kuidas saaks toitu kasvatada vett ja mulda säästval viisil. Traagel mõtles välja, kuidas ühendada taimede ja kalade kasvatus ning kuidas see kogum automatiseerida. Säärast kombineeritud toidukasvatusmeetodit nimetatakse akvapoonikaks.

«Selline kasvumeetod vajab mullas kasvatamisega võrreldes 90 protsenti vähem vett ning kuna kasvulavades puudub muld, pole tarvis väetamisega maad kurnata. Ka pole taimekahjurite ohtu või võimalust nakatuda mullahaigustesse,» lisas Traagel.

Ta selgitas, et kalade kasvatamisel tuleb akvaariumites või kasvatusmahutites vett pidevalt puhastada, et kalade eritatavad jääkained ei muutuks neile ohtlikuks. Samas on need jääkained taimedele väetis. Seega – akvaariumitest juhitakse vesi läbi kasvulavade, kus taimed saavad sellest kasvamiseks rammu, ja puhas vesi läheb taas akvaariumisse tagasi. Kasvulavades on taimed kergkruusa sees või hõljuvad vahtplaadiga veepinnal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles