Uue muusika festival tuleb üheks päevaks tartlaste ette

Raimu Hanson
Copy
Stseen ooperist «Tulleminek».
Stseen ooperist «Tulleminek». Foto: Maris Savik / Vanemuine

Neljapäeval Hobujaama ristmikul Tallinnas helikunstilise vaatemänguga alanud uue muusika festival Eesti muusika päevad, mille kunstilised juhid on heliloojad Märt-Matis Lill ja Timo Steiner, ulatub täna kahe kontserdi ja ühe ooperietendusega Tartusse.

Kell 15 annab ERMis politsei- ja piirivalveorkester Hando Põldmäe dirigeerimisel tasuta sissepääsuga kontserdi «Unelmamasin».

Kava on koostatud teostest, mille on Marianna Liik, Margo Kõlar, Yasuhiro Miyake, Ardo Ran Varres, Tauno Aints, Ostap Manuljak, Jukka-Pekka Lehto, Katherine Bergman, Rein Rannap, Malle Maltis ja Olav Ehala kirjutanud sellel sajandil. Nende hulgas kõlavad esiettekandes Varrese «Ühisvaratragöödia» ja Maltise «Maanteelt leitud muusika».

Kell 17.30 saab Jaani kirikus kuulata Grammy auhinna võitnud Läti Raadio koori Kaspars Ādamsonsi dirigeerimisel. Kontserdi «Silmapiir» kavas on Alfred Momotenko-Levitsky, Rósa Lind Page'i, Jug K. Markovići, Andris Dzenītise ja Mārtiņš Viļumsi teosed (vanim neist kirjutatud 2010), kusjuures Dzenītise «Aerodynamics» tuleb esiettekandele.

Eesti muusika päevade kavasse on arvatud ka Vanemuise lavastusena aprillis 2017 esietendunud ooper «Tulleminek». Etendus algab täna kell 19 Sadamateatris.

Ooperi helilooja on Märt-Matis Lill, libretist Jan Kaus ja lavastaja Taago Tubin, muusikajuht ja dirigent Paul Mägi ning dirigent Taavi Kull. Märtsis 2018 pälvisid «Tullemineku» publiku ette toojad Eesti teatriliidu aastaauhindade jagamisel erinevate teatrivormide meisterliku ühendamise eest muusikaauhinna. Sama ooperi eest tuli samal aastal ka riiklik kultuuripreemia.

Festival jätkub 10. maini Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles