Uus nädal toob soojad ilmad tagasi, kuid vihmast pääsu pole

Tartu Postimees
Copy
Toomingas õites.
Toomingas õites. Foto: MAILIIS OLLINO / PRNPM/EMF

Loodusvaatleja ja sünoptik Kairo Kiitsak andis teada, et uuest nädalast läheb ilm taas tublisti soojemaks. Juba neljapäeval on oodata kuni 17-kraadist õhusooja, kuid järgmisel nädalavahetusel tuleb arvestada ka sajuhoogudega.

Kiitsak selgitas, et mai algas tavapärasest külmemate ilmadega mitmel pool Euroopas, sest arktiline õhumass pääses põhja poolt valla. Põhja-Euroopa kohal kaua aega püsinud kõrgrõhkkonna mõju vähenes ja suurenes hoopis madalrõhkkonna mõju.

«Külmem ilm püsima ei jää, see on kindel. Soojenemine algab juba uue nädalal,» sõnas Kiitsak. Tema vaatluste kohaselt tuleb neljapäeval, 9. mail sooja 10–17 kraadi. Pärast 10. maid on oodata Ida-Euroopas uue antitsükloni tugevnemist ja see hakkab mõjutama hiljem ka Põhja-Euroopat.

Samas näitavad Kiitsaku vaatlused, et järgmisel nädalavahetusel, 10.–12. maini sõltub ilm Eestis tsüklonitest. «Seega vihmast pääsu pole, aga see kulub igatahes marjaks ära, arvestades, kui kuiv on veel paljudes Eestimaa paikades,» lisas ta.

Alates 12. maist võib maksimaalne õhutemperatuur Eestis küündida kohati juba 20 soojakraadini. «Kuu keskpaik tuleb prognoositavalt soe ja aeg-ajalt sajab meil siin-seal vihma,» selgitas loodusvaatleja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles