Vambola Paavo: kas kuusk on vales kohas?

Vambola Paavo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vambola Paavo
Vambola Paavo Foto: SCANPIX

Advendiaeg peaks argipäevadega võrreldes meelitama südalinna palju rahvast ja panema seal elu kihama. Linnasüdames leiab aset mitu pühadega seotud üritust. Kaunistustes ja tuledesäras kesklinn pakub õhtuhämaruses meeldejäävat vaatepilti. Ent võta näpust. Jalutasin perega kesklinnas ja pettusin.

Peale tuledes särava kuuse ja pilkupüüdvalt kaunistatud ülikooli peahoone polnudki justkui midagi, mis hinge soojendaks. Maad on võtnud hoopis masu tunnusmärgid, üle raeplatsi tõmmatud elektrilampide kettidest ei põlenud kolmandik. Rahvastki oli hõredalt. Kurbust lisas külastajate nappus piirkonna kohvikutes. Ometi võiks kuuse juures käia tants ja trall ning laadamelu, siin peaks pakutama roogi ja kuuma glögi.

Paraku seda pole ja igal õhtul, kui Raekoja platsist mööda sõidan, poeb hinge nukrus. Mis on lahti?

Kolime ümber!

Seevastu tõmbab linna tuiksoonel Riia tänaval seisja pilku leidlikult mööda Plasku seina üles-alla jooksev tulede plinkimine ja originaalse lahendusega kingipealinn Tasku. Linna lääneserval Lõunakeskuses pulbitseb samuti elu. Eraomanikud teevad taas munitsipaalstruktuuridele ära nii pühadekaunistuste kui ka klientide ligimeelitamisega.

Peab tunnistama, meeldib see või mitte, eelmise kümnendiga võrreldes on kesklinna piirjooned märgatavalt muutunud, õigemini tublisti nihkunud. Raekoja, ülikooli peahoone ja turuhoone vaheline ala on rahvast tühjenenud. Nii mõnigi söögikoht on külastajate puuduses uksed sulgenud.

Linna kese on hoopis Tasku, Ahhaa ja Zeppelini ümbruses. Mõni aasta tagasi pidas Tasku võitlust ellujäämise nimel, kuid tänu oskuslikule turundamisele, õigemini Tartus jalgu alla võtma hakkavale ristturundamisele, on paikkonnas aset leidnud pööre – rahvas on sinnakanti üle kolinud. Piirkond on täis ahvatlusi, käid ühes kohas ja ostad midagi, hoiad tšeki alles ning saad teises kohas selle ettenäitamisel 10–15 protsenti hinnaalandust. Midagi seesugust võiks ju olla ka raeplatsile alles jäänud üksikutes ärides.

Nüüd teen ketserliku ettepaneku: järgmisel aastal võiks linna keskne jõulukuusk asuda Raekoja platsi asemel Tasku-Ahhaa kandis, kus on märgatavalt rohkem rahvast.

Kuusk uude kohta

Kindlasti tõmbaks see koht nii kohalikke kui turiste. Kui Tartusse tullakse bussiga, tervitaks saabujat tuledes kuusepuu ning lahkujale saadaks ta hüvastijätuks valguskiire. Ahhaa ja Tasku piirkonnas võiksid olla ja peaksidki toimuma pühadeüritused, kus mudilased ja miks mitte koolinooredki saaksid kaasa lüüa ning oma loovust näidata – on ju sealkandis spordikool ja noored käivad Auras trennis. Kes neist viitsib võtta ette teekonna raekoja ette?

Kui Tallinnas ja mõnes teiseski Eesti linnas on mitmes linnajaos oma kuusk, miks ei võiks see nii olla ükskord Tartuski – näiteks aasta pärast paneksid Tasku, Ahhaa ja Zep­­pelin seljad kokku ning jagaksid omavahel kuuse haldamise kulud. See vääriks küünlaid!

Väärikas koht kuuse tarvis tuleks valmis vaadata juba suvel ning kindlasti liigub seal piirkonnas jõuluajal rohkesti raha. Me üha räägime Emajõe-äärse ala kasutamisest, aga tegelikkuses teeme selle nimel äärmiselt vähe. Kaldapromenaadil saaks korraldada advendiüritusi.

Kaks aastat seisis lodi Raekoja platsil ning püüdis hämaruses oma lambikestega pilke, kuid tänavu võinuks Jõmmu julgesti seista uues kohas, kusagil Aura lähedal. Ehkki sealkandis asub mitu eraomanikele kuuluvat krunti, saaks hea tahtmise korral jõuda kokkuleppele, sest piirkond võidaks pühadeks juurde ühe atraktiivse külastuskoha.

Jõuluturuta Tartu

Ma ei saa aru ametnike loovuse puudumisest või koguni vaimuvaesusest. Mujal ringi liikudes näed, kuidas on pingutatud, et pakkuda jõulueelsel ajal midagi uut, meil ei üritata juba proovitutki uuesti katsetada. Kurb oli lugeda uudist, et vähese huvi tõttu jääb tänavu raeplatsil ära jõuluturg.

Tahaksin seepeale küsida: mida tegid ametnikud pool aastat või kauemgi selleks, et jõuluturgu turundada ning muuta see ettevõtjatele atraktiivseks? Ehk palkaks selle projekti tarvis inimesed mujalt, kui ise ei saa hakkama. Minu meelest anti tänavuse loidusega otsustav kabjahoop raeplatsi suretamisele.

Loodus tühja kohta ei salli ning kindlasti pani keegi selle kõrva taha ja avab järgmisel advendiajal jõuluturu näiteks uues linnasüdames. Selleks sobib koht Kaluri tänava, bussijaama ja Zeppelini vahel. Muide, suviselgi ajal võiks Kaluri tänaval midagi korraldada, koht on ju ideaalne. Senisest enam võiks tähelepanu pöörata ka Tähtvere kandile.

Kui rääkida jõuluturust ja kauplemisest, ei pea seda tegema ju ühes kohas. Üritusse võiks kaasata eri linnajaod. Suurepäraselt sobiks advendiüritusteks Tartu Näituste territoorium. Messikeskusega on võimalik kokku leppida, kui vaid ametnikud viitsiksid ringi vaadata ja neil oleks tahtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles