Vajuva võimla asendus on ähmane

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakobi 5 võimla näeb oma ketendavate seintega välja inetu, kuid kaela sealt kellelegi midagi ei lange.
Jakobi 5 võimla näeb oma ketendavate seintega välja inetu, kuid kaela sealt kellelegi midagi ei lange. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskond loodab nelja-viie aasta pärast kolida Jakobi 5 spordihoonest Ujula 4 plaanitavasse laiendusse, ülikooli kantsler kuupäevalubadusi veel ei jaga.

Kehakultuuriteaduskonna dekaan Mati Pääsuke tõdes, et kuigi tänavu sai 1929. aastal valminud Jakobi 5 maja uue katuse ning jupikaupa on hoonet remonditud igal aastal, on spordihoonest umbes poole moodustav suur võimla endiselt viletsas seisus. Rahul saab Pääsukese sõnul olla vaid uue ventilatsiooniga.

Kehva väljanägemisega – kooruva krohvi ja laiguliste seintega – harjub Pääsukese sõnul ära, kuid Lutsu tänava äärses tiivas paiknev spordisaal vajub nii rängalt, et põrand on silmanähtavalt kummis.

«Meil soovitatakse toime tulla ja kasutada maksimaalselt Ujula tänava spordihoonet,» kirjeldas Pääsuke. «Kuna ülikooli kapitaliehituste maht on suur, ülikool on võtnud päris palju laenu ja rohkem võtta ei saa, pole võimalik Ujula tänava kompleksi tõsiselt ehitama hakata ilmselt varem kui kolme aasta pärast.»

Aknad said tihedamad

Viimase parendusena on Jakobi 5 võimlas teibitud kinni aknavahed. See peaks tagama pakasega talutavama temperatuuri. Kehakultuuriteaduskonna bakalaureuse- ja magistriõppe programmijuht Ando Pehme ütles, et läinud talvel langes termomeetri näit kümne soojakraadini, normaalne oleks 20 kraadi.

«Üliõpilased kannatasid välja, aga õppejõud kippusid haigestuma,» tõdes Pehme.

Pehme sõnul on spordisaali kasutus jaotunud viimastel aastatel laias laastus kehakultuuritudengite erialatundide ning akadeemilise spordiklubi võistlusrühmade vahel.

Esimeste päralt on ruum kella neljani või kuueni, sealt edasi spordiklubi kasutada. Saal on jagatud kaheks: ühel pool maadlusmatid ja džuudotatami, teisel pool sportvõimlemise riistastik.

«Võimlas oleks vaja vahetada aknad, remontida põrand ja teha sanitaarremont lagedele ja seintele,» loetles Pehme. «Valdavalt on värvi koorumine esteetiline viga, aga seetõttu on ka tolmu õhus rohkem. Midagi aga kuskilt ei tolkne, nii et kuskil võiks end ära murda,» täiendas Pehme.

Tartu Ülikooli kantsler Andres Liinat ei luba konkreetset tähtaega ei Ujula 4 juurdeehituse alustamiseks ega Jakobi 5 võimla korrastamiseks.

«Keskpikas perspektiivis soovime kehakultuuriteaduskonna õppetöö viia Ujula tänava spordihoonega samasse kompleksi,» kinnitas Liinat. «Selle kavatsuse katteks pole kahjuks ressursse, seega ei saa anda ka mingeid ajalisi lubadusi.»

Võimla haridusteadlastele

Liinati sõnul seob ülikool Jakobi 5 tuleviku põhimõttega vähendada õppe- ja teadushoonete hulka, paikneda linnaruumis kompaktsemalt ning arendada funktsionaalsemat töökeskkonda. Salme tänavast on plaanis tuua kesklinna haridusteaduste instituut.

«Üldisemas plaanis sobiks neile just Jakobi 5 õppehoone,» leidis Liinat. «Selleks sammuks on samuti vaja teha investeeringuid ning arvestada nii haridusvaldkonna õppespetsiifika kui ka Jakobi tänava hoone eritingimustega. Konkreetseid projekte ega ruumijaotust pole tehtud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles