Nõokad kolivad aastaks Tartusse

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik Nõo reaalgümnaasiumi direktori Jaanus Järveoja selja taga olevad hooned – ühiselamud, arvutuskeskus ja näha olev osa kooli peahoonest – lammutatakse tuleval kevadel, et ehitada asemele uus koolimaja ja ühiselamu.
Kõik Nõo reaalgümnaasiumi direktori Jaanus Järveoja selja taga olevad hooned – ühiselamud, arvutuskeskus ja näha olev osa kooli peahoonest – lammutatakse tuleval kevadel, et ehitada asemele uus koolimaja ja ühiselamu. Foto: Sille Annuk

Kui ootamatud rahamured vahele ei tule, lammutatakse kevadel Nõo reaalgümnaasiumi õppehooned ja ühiselamud. Õpilased tuuakse uue maja ehitamise ajaks tõenäoliselt õppima Tartusse.

Gümnaasiumi direktor Jaanus Järveoja rääkis, et kooli kapitaalremondiks mõeldi läbi kõikvõimalikke variante, kuid peamiselt majanduslikke kaalutlusi silmas pidades jäädi lõpuks kõige radikaalsema juurde.

See näeb ette, et tuleval kevadel lammutatakse maani maha reaalgümnaasiumi mõlemad internaadid, arvutuskeskus ja osa peahoonest ning aastaga ehitatakse uus koolimaja ja ühiselamu.

Sellised ümberkorraldused tähendavad, et 2012/2013. õppeaastal ei ole koolil Nõos tegutsemiseks pinda.

Otsitakse asenduspinda

Järveoja sõnul tundub parim lahendus olevat nii majutuse kui õppetöö ajutine kolimine Tartusse. Praeguseks on räägitud tervishoiukõrgkooliga, kellelt saadakse toad Nooruse tänava ühiselamutes.

Keerulisem on aga sobivaid klassiruume leida. Järveoja rääkis, et vaatamas on käidud näiteks ülikooli ja maaülikooli pindu, kuid ühel või teisel põhjusel pole midagi sobivat seni leitud.

Direktori sõnul oodatakse hetkel pakkumisi, mis kooli nõudmistele vastaksid. Koos asetsevaid klassiruume peaks olema umbes kümme ja igaühe suuruseks vähemalt 45–50 ruutmeetrit.

Tuleval keerulisel aastal on koolis õpilasi tavapärasest vähem. Juba sel suvel võeti 10. klassi 96 õpilase asemel vastu 84 noort, samamoodi tehakse ka järgmisel sügisel.

Uue maja valmimisel on aga piisavalt palju ruumi, et igas klassis võiks edaspidi olla 36 õpilast, ühiselamusse tuleb voodikohti 250 õpilasele.

Jaanus Järveoja sõnul ei ole uues koolimajas midagi väga erilist. Praegusest eristab seda kindlasti see, et õpetajad saavad lõpuks oma tööruumid ning ehitatakse ka 110-kohaline auditoorium suuremate loengute ja rühmatundide pidamiseks.

Koos gümnaasiumiga peahoonet kasutava Nõo põhikooli direktor Rein Uusmaa rääkis, et kui kõik läheb plaanipäraselt ja viivitusteta, siis põhikooli õppetööd kõrvalolev ehitus ilmselt eriti ei häiri.

Lammutatakse ka osa põhikooli kasutada olevast hoonest ning seega saavad kahjustada kommunikatsioonid, kuid direktor Uusmaa lootis, et järgmise kooliaasta alguseks on need taastatud.

Õpetajad saavad oma tööruumid ja ehitatakse ka 110-kohaline auditoorium.

Kuna Nõo reaalgümnaasium on riigi kool, siis korraldab maja ehitamist ja selle rahastamist Riigi Kinnisvara AS. Põhiprojekt peaks valmima uue aasta alguses, lammutus- ja ehitustööd algavad kevadel.

Kui palju hoone ehitus riigile maksma läheb, selgub pärast ehitushankekonkursi tulemusi. Valmis maja peaks kool kätte saama igatahes hiljemalt 2013. aasta suvel, et sügisel saaks seal alata õppetöö.

Nimi muutub

Võib juhtuda, et koos uue hoonega saab reaalgümnaasium ka uue nime. Eelmisel nädalal peetud juubeliüritusel hõigati välja plaan anda koolile legendaarse direktori Kalju Aigro nimi.
Järveoja sõnul on plaan alles verivärske ja veel pole välja mõeldud, millist nime täpselt võiks kool kandma hakata.

Nõo reaalgümnaasium

• Peahoone valmis 1963, arvutuskeskus 1965.

• Internaat on kaheosaline: vanem korpus ehitati 1972, uus 1996.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles