Tartu korterimüük üllatas juulis ja novembris

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kinnisvaratehingute poolest tavaliselt pigem vaiksemad november ja juuli üllatasid sel aastal Tartus tehingute arvu kasvuga. On see paigast ära sesoonsus või loomulik kõikumine – selles pole kinnisvaraasjatundjad ka ise kuigi veendunud.

«Tavaliselt hakkab oktoobris turu aktiivsus raugema ja veebruaris toimub jälle kosumine. Sel aastal oli oktoobris langus nagu ikka, aga november üllatas kasvuga,» ütles kinnisvarafirma Uus Maa Tartu büroo müügijuht Kristi Väljaots.

Eelmise aasta novembris tehti Tartus 90 korterimüügi tehingut, tänavu 107. «Üle saja tehingu on Tartu-suurusel turul väga hästi, eriti veel novembri kohta,» lisas Väljaots ja arutles, et tavapärane sesoonsus on sel aastal kinnisvaraturul paigast ära.  

Üllatuste aasta

Ka Pindi Kinnisvara Lõuna regiooni juht Christel Blaubrük nentis, et kinnisvaraturg on tänavu toiminud mõneti ettearvamatult. «Tulemused on olnud vastupidised sellele, mida oleme eeldanud. Juuli üllatas kõiki,» märkis ta.

Kristi Väljaotsa oletusel oli juuli tänavu varasematest aktiivsem seetõttu, et suvel jõudis ostu-müügitehinguni mitu 2009. aasta lõpus ja 2010. aastal alustatud arendust. Mis aga peitub novembri kasvu taga, vajab tema sõnul veel analüüsimist.

Kaanon Kinnisvara juhatuse liige Toomas Mustimets pakkus, et õige pisut võis novembris tehingute arvu kasvatada inimeste ebakindlus. «Inimesed, kel on vaba raha, võisid seoses eurotsooniga karta, et midagi juhtub, ja otsustati raha panna kinnisvara alla. Ka meie büroosse on helistatud ja küsitud, mida oleks praegu tark teha,» rääkis ta.

Christel Blaubrük möönis samuti, et on märganud investeerimise eesmärgil kinnisvara ostjate seas huvi kasvu. Koduostjatega võrreldes on aga inimesi, kel vaba raha ja soov seda kinnisvarasse paigutada, tema sõnul siiski väga vähe.

Ettearvamatud tulemused

Toomas Mustimets arutles, et kinnisvaraturul ei saagi enam eeldada sellist hooajalisust, nagu oli varem. «Viis-kuus aastat tagasi olid ette teada rahulikumad ja kiiremad kuud. Praegu enam sellist sesoonsust pole. Müügiaeg on pikem ja on üsna ettearvamatu, millisesse kuusse võib sattuda rohkem tehinguid,» seletas ta.

Korterite keskmine ruutmeetrihind ei ole kinnisvara-asjatundjatele aga selliseid üllatusi pakkunud nagu juuli või novembri tehingute arvud. Sügisel küll hinnad langesid mõnevõrra, kuid mingit trendi sellest Kristi Väljaotsa sõnul välja lugeda ei saa. «Mõni kuu hind tõuseb, mõni kuu langeb, aga lõppkokkuvõttes tuleb aasta ikka enam-vähem stabiilne,» lausus ta.

Nii Kaanon Kinnisvara, Pindi Kinnisvara kui Uue Maa büroode esindajad prognoosisid, et lähikuudel suuremaid muutusi kinnisvaraturul oodata ei ole. «Aasta lõpp ja uue algus tulevad ilmselt rahulikumad ja siis aktiivsus taastub,» ütles Kristi Väljaots. «Üldine foon on pessimistlik, aga mingit suurt ärakukkumist ei usu praegu,» lisas ta.

Toomas Mustimets, kes aasta tagasi ütles, et vaba raha ta kinnisvarasse ei paigutaks, praegu enam nii kindlalt sama ei väida. Ta soovitab ära oodata, milliseid otsuseid euroalas tehakse.
«Kui Euroopa läheb inflatsiooni teed, soovitan kohe kinnisvarasse investeerida. Kui Euroopa valib kasinuse tee, siis raha väärtus kasvab ja ma ei tõttaks kinnisvara ostma,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles