Kohus mõistis Valga haigla ülemarsti keelatud ravimikatsetes süüdi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sell (paremal) ja tema kaitsja, vandeadvokaat Aivar Pilv Tartu maakohtus.
Andres Sell (paremal) ja tema kaitsja, vandeadvokaat Aivar Pilv Tartu maakohtus. Foto: Margus Ansu

Tartu maakohus mõistis täna kokkuleppemenetluses süüdi Valga haigla ülemarsti Andres Selli (50) ning määras talle rahalise karistuse summas 31 281 eurot ja 50 senti.

Kohus mõistis Selli süüdi keelatud kauba ebaseaduslikus sisseveos, ebaseaduslike inimuuringute tegemises, teise isiku kallutamises dokumendi võltsimisele ja võltsitud dokumendi kasutamises.

Menetluskulude katteks peab Sell tasuma 489,18 eurot.

Kohus nõustus Selli taotlusega hakata maksma määratud rahatrahvi osade kaupa.

Pärast otsuse väljakuulutamist ütles Sell, et ta tegi koos 11 kolleegiga oma igapäevast tööd ning avaldas arvamust, et need 64 patsienti, kellest oli süüdistuses juttu, said parimat ravi. Kõneainet pakkunud narkoosiravim 2-kloroprokaiin (2-chloroprocaine), millega katseid tehti, on olnud kasutuses juba 50 aastat, lisas Sell.

Kokkuleppemenetluse teed minekut põhjendas Sell sellega, et kriminaalasja üldmenetluses lahendamine oleks tähendanud suurt aja-, raha- ja närvikulu ning selle tulemus oleks olnud ettearvamatu.

Sama kriminaalmenetluse raames mõistis kohus 5. detsembril inimuuringute eetikakomitee endise esimehe Lembit Allikmetsa (75) süüdi dokumendi võltsimises ja mõistis talle rahalise karistuse summas 1524 eurot.

Vastavalt süüdistusele võltsis Allikmets ajavahemikus 2008. aasta 3. novembrist kuni 4. detsembrini Andres Selli kihutamisel ravimi kliinilise uuringu jaoks Tartu Ülikooli inimuuringute eetikakomitee loa.

Ravimiuuringu ja selle tulemuste kohta avaldasid 2008. aastal kaks väljaannet artiklit, kus kirjutati, et uuringutes osales üle 60 patsiendi, kellele tehti jalaoperatsioone. Ühtlasi manustati patsientidele operatsioonieelselt 2-kloroprokaiini, et koguda teavet ravimi mõju kohta.

Ravimiamet alustas ilmunud artikli alusel väärteomenetlust. Peagi edastati info aga prokuratuuri, kus asuti juhtunut uurima kriminaalmenetluse raames.

Eeluurimise käigus selgitati välja, et arst sai ravimid Šveitsist ning tõi need Eestisse. Ravimite sisseveoks puudus Sellil ravimiameti luba. Lähtuvalt ravimiseadusest on kliinilise uuringu läbiviimiseks kohustuslik kooskõlastada läbiviidavad uuringud meditsiinieetika komiteega. Lisaks on tarvis ravimiameti luba ja patsientide nõusolekuid uuringus osalemiseks. Neid dokumente aga uuringu läbiviijal ei olnud.

Süüdistuse kohaselt kallutas Sell inimuuringute eetikakomitee endist esimeest Lembit Allikmetsa võltsima uuringule luba, mille viimane ka koostas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles