Kunstifestival kordub tänavu loodud mustris

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tundmatu plakatimeister on parodeerinud
festivali ART IST KUKU NU UT plakatit.
Tundmatu plakatimeister on parodeerinud festivali ART IST KUKU NU UT plakatit. Foto: Raimu Hanson

Tänavune kunstifestival ART IST KUKU NU UT tõi 15. septembrist 13. novembrini Tartusse nii palju rajatagust nüüdiskunsti, et festivali korraldajad hakkavad alles praegu tihedatest tööpäevadest toibuma.

Seetõttu oli alles nüüd võimalik teha ka kokkuvõtteid. Kõigepealt andis peakorraldaja Kaisa Eiche teada festivalist osa saanud näitusekülastajate arvu.

Y-galeriis üles seatud väljapanekut «Tartust ära» (Anna Hints, Eva Labotkin, Marja-Liisa Plats ja Toomas Thetloff) vaatas umbes 700, kunstimajas sakslannade Ellen Blumensteini ja Kathrin Meyeri kureeritud «Keeldumisi» 2492 ning kunstimuuseumis näidatud Marina Abramoviƒi valitud teoseid 2625 inimest. Rõõmustavalt suure vaatajaskonna kõrval tõi Eiche välja meedia ühekülgse kajastusvõime.

Trükiväljaannetes olid põhiliselt ülevaatliku sisuga ja «meeldib – ei meeldi» tasemel kirjutised, vähe oli arvustusi ja analüüsi, mis aga on kunstirahvale edasiminekuks väga vajalikud. Olulisi kajastusi oli blogides. Korraldajatele ei jäänud kahe silma vahele ka tänavakunstnike vastukaja.

Festivali plakati paroodia ilmus oktoobri lõpust alates mitmele mitteametlikule reklaamikohale, näiteks Werneri kõrvale ja Lai 37 võimla juurde. Järgmisel aastal tuleb meie nüüdisaegse kunsti festival ART IST KUKU NU UT umbes samal ajal ja nii korralduse kui ka mustri poolest samalaadne.

«Teeme sama asja, aga veel paremini, » ütles Eiche. Paremale laabumisele aitab ilmselt kaasa Tartu Kunstnike Liidu juhatuse esimehe Markus Toompere ettepanek tööjaotuse kohta.

Kirjanike Liidu Tartu osakonna endine esimees Berk Vaher tõdes, et festival saab olla nii suur, kui suur on rahaeraldus linna eelarves. Ümarlauas osales ka kunstnikke ja Tartu kunstimuuseumi esindus. Festivali kunstiline juht Rael Artel viibis raja taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles