Kavandatav looduskaitseala paneb kohalikke ja jahimehi muretsema: kes hooldab edaspidi teid, kes metsasihte?

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Praegu on Kärevere kandis kaitse all 3000 hektarit maad, plaani kohaselt lisandub umbes 4000 hektarit riigile kuuluvaid salu- ja soovikumetsi.
Praegu on Kärevere kandis kaitse all 3000 hektarit maad, plaani kohaselt lisandub umbes 4000 hektarit riigile kuuluvaid salu- ja soovikumetsi. Foto: Margus Ansu

Keskkonnaameti kavatsus suurendada Kärevere looduskaitseala tekitab piirkonnas toimetavates inimestes kõhklusi. Peamiselt on need seotud kaitseala läbivate ja riigimetsa majandamise keskusele (RMK) kuuluvate teedega: kuna looduskaitseala moodustamisel RMK-l majanduslikud huvid kaovad, siis kardetakse, et teed jäävad hooletusse ning oma valduste juurde on pääseda raske, kui mitte võimatu.

Tartu vallas Metsanuka külas elav Koit Kraav, kellele kuulub plaanitava kaitseala sees «enklaavina» ligi 50 hektarit metsa, tõdes läinud neljapäeva pärastlõunal keskkonnaameti Tartumaa büroos toimunud koosolekul, et tema ja veel paarikümne kohaliku erametsaomaniku mure on ennekõike seotud sellega, et neid ei kohelda võrdselt kaitsealast väljapoole jäävate inimestega.

«Pelgame seda, et jääme ühiskonnast eemale ehk me ei jõua enam oma valduste juurde. Siiani on piirkonna teid hooldanud RMK, kuid kui neil seal enam majandamist ei toimu, puudub neil ka huvi teid korras hoida,» ütles Kraav. Ka avaldas ta kartust, et halvemal juhul võidakse teed hoopis kinni panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles