Jõulumaa reisid lähevad kaubaks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivilinna gümnaasiumi 11.e klassi õpilane Saskia Vällik (esiplaanil) on üks neist noortest, kes eile Lille Maja jõulumaal kommertsgümnaasiumi 3.c klassi lastele lõbusat tegevust pakkus.
Kivilinna gümnaasiumi 11.e klassi õpilane Saskia Vällik (esiplaanil) on üks neist noortest, kes eile Lille Maja jõulumaal kommertsgümnaasiumi 3.c klassi lastele lõbusat tegevust pakkus. Foto: Sille Annuk

Aastaid tagasi oli detsembris jõulumaa pea igas kaarhallis, nüüd on lastele jõulukuul tegevust pakkuma jäänud peamiselt vilunud tegijad. Üks selline koht on Lille Maja, mille jõulumaale on paar tosinat reisi juba välja müüdud.

Lille Maja oli eile mudilasi, algklassijütse ja noori täis, sest viiendat aastat saavad väiksed seal jõulumaal lustakalt jõule oodata. «Olen juba veidi väsinud, aga saan hakkama, sest lapsed teevad tuju heaks,» rääkis keskpäeval Tartu kommertsgümnaasiumi 3.c klassi tüdrukute ja poistega mänginud Tartu Kivilinna 11.e klassi õpilane Saskia Vällik.

Tema oli üks neljast päevajuhist, kes aitas eile Lille Maja jõuluprogrammi «Rohelised jõulud» juhtida. Jõuluprogrammi päevajuhid on Tartu koolide 8.–11. klassi õpilased.

Uskujaid jätkub

«Väga vahvad mängud ja väga vahvad mängujuhid,» kiitis jõuluprogrammi kommertsgümnaasiumi 3.c klassi õpetaja Anne Kaljuste.

«Noored oskavad lapsed nii tegutsema panna, et keegi ei mossita ega hakka teisi kamandama.» Tore on seegi, et kolmandikud tulid kesklinna jalgsi ning et nad usuvad päkapikkudesse. «Nad tükivad küll juba sel teemal vaidlema, aga päkapikud neil kodus käivad, usk on alles,» muheles Kaljuste.

Päkapikkudesse uskujaid on palju, sest Lille Maja paar tosinat reisi jõulumaale on välja müüdud, kõik soovijad sinna ei mahtunudki.

Ka spordimuuseumis on suur osa jõuluprogrammi aegadest kinni, vaid mõni rühm mahub sinna veel seiklema. «Me pole oma jõulumaad reklaaminud,» märkis spordimuuseumi pedagoog Rita Mägi. «Inimesed tulevad siia enamasti suust suhu liikuva jutu ja varasema kogemuse põhjal.»

Jalutades jõulumaale

Teiste jõulumaade tegevusega pole ta kursis, sest on aastaid detsembris koos päkapikkudega keldris istunud. «Tartus on nõudlus jõulumaade järele suur, sest mudilastel on kodulinnas mugav sellist kohta külastada,» ütles Rita Mägi.

«Jõulumaa linnas on ideaalne,» kinnitas Helika lasteaia juhataja Marika Kört. «Meie lapsed on aastaid spordimuuseumis käinud, oleme väga rahul. Pakkumisi tuleb ka kaugemalt, aga oleme neist loobunud, siis on vaja bussi ja pikalt sõita. Jalutuskäik ja tore programm muuseumis on väga hea.»

Laste jõuluaeg
• Lille Maja jõulumaa «Rohelised jõulud» 6.–16. detsembrini. Neljaosaline programm kestab kuni poolteist tundi, lapse osalustasu on 2 eurot. Kõik rühmade ajad on juba kinni.
• Spordimuuseumis on päkapikkude jõuluaeg esimesest advendist 22. detsembrini, nädalavahetusel päkapikud puhkavad. Programm poolteist tundi, pilet 3,5 eurot, on veel mõni üksik vaba aeg.
• Ülenurmel asuva põllumajandusmuuseumi jõulumuinasjutust saab osa võtta 5.–21. detsembrini. Pilet 2,5–6 eurot, kõik rühmade ajad kinni.
• Mänguasjamuuseumi jõulutuba on avatud 7.–23. detsembrini. Pilet 32 senti kuni 2,24 eurot.
• Liivi muuseum (Alatskivil) avab 12.–16. detsembrini jõulueelse kingikoja, kus meisterdajatele tulevad appi kunstnikud. Õpilase osalustasu 2 eurot.
• Jõgevamaal Kaiaveres asuv Vudila jõulumaa on avatud 5.–23. detsembrini. Nädala sees on oodatud rühmad, nädalavahetusel pered. Kogu päeva pilet 5–6 eurot.
Allikas: Tartu Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles