Film tõi lavale vanad rokimehed

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinolina ees ansamblis mängisid 1960. aastate muusikat Riho Gross (kitarr, vasakult), Heiki Vilep (trumm), Sergei Gvozdkov (bass) ja Urmas Anderson (süntesaator) ning Valeri Filimonov (saksofon, esiplaanil paremalt) ja Enn Vei (vokaal, kitarr, suupill).
Kinolina ees ansamblis mängisid 1960. aastate muusikat Riho Gross (kitarr, vasakult), Heiki Vilep (trumm), Sergei Gvozdkov (bass) ja Urmas Anderson (süntesaator) ning Valeri Filimonov (saksofon, esiplaanil paremalt) ja Enn Vei (vokaal, kitarr, suupill). Foto: Kristjan Teedema

Kuigi suurem osa dokfilmi «Kosmos ´68. Legendid» vaatajaist istus juba Athena saalis, tegid nende ees laval bändiproovi mehed, kes on vahetanud kunagise hipiliku välimuse soliidse soengu ja kenakese kõhu vastu.

Mõned Eesti esimese laine biitmuusikud on siiski üritanud säilitada toonast eluhoiakut. Näiteks Margus Anderson, kes oli 1960. ja 1970. aastate tippansambli Suuk flöödimängija. Vasakule saapale maalitud 67 ning paremale 68 ja 69, astus ta esmaspäeval Athena trepist üles kinosaali rõdule.

Tema vend, Suugi ja Müstikute kitarrist Urmas Anderson, oli laval. Just Urmas oli see, kes kutsus «Kosmos ´68» esilinastuse puhul kokku kunagistest noorte hullutajatest bändi.

Lavale oli tulemas ka Suugi kuldkõri Aleksander Müller, kes võimudele vastumeelse laulmise eest sai sügisel 1976  pooleaastase esinemiskeelu. Kuid et ta oli esilinastuse õhtul tavalisest põdurama tervisega, võttis vokalistina koha sisse Enn Vei, bändi Blue Deja Vu laulja ja suupillimängija.

Roki algusaastad

Kui «Kosmos ´68» idee autor Jaak Lõhmus, režissöör Peeter Brambat ja produtsent Margus Õunapuu olid sissejuhatuse teinud, said kinolised 70 minuti vältel näha Eesti kergema ja raskema roki algusaastaid.

Vanade fotode, filmilõikude ja helisalvestiste kõrval on ka tänapäevaseid ülesvõtteid. Teiste meenutajate hulgas on vaatajate ees Ivo Linna ja Aleksander Müller. Viimane on ka üks peategelasi Suugi bussisõitu jäädvustanud amatöörfilmis.

Just need kümned meetrid mustvalget 8-millimeetrise laiusega filmilinti annavad muusikadokile «Kosmos ´68» õige värvingu, hõngu ja maitse. See nalja pärast bändimeeste tehtud salvestis on justkui sild toonase ja tänase vahel.

Kui ekraanilt olid üle libisenud lõputiitrid ja mehed võtsid pillid kätte, avaldasid mõned vaatajad Tartu Postimehe lugejatele oma arvamusi.

Vaatajate arvamusi

«Ma kogu filmi ei näinud, ma magasin jupp aega,» ütles Margus Anderson (55). «Ei, väga hea film, ei saa midagi paha ütelda. Hea, et niigi on.»

Tallinnast oli tulnud Tartu esilinastusele muusikaagentuuri MBMA EST tegevjuht Mihkel Laanemaa (23).

«Õigel ajal valminud film,» ütles Laanemaa. «Muusikaturg on hetkel täpselt sellises seisus, et «Kosmos ´68» võiks oluline olla. Ka noored kuulavad praegu sellist muusikat rohkem kui 10–15 aastat tagasi.»

Esilinastusele ansambli kokku kutsunud Urmas Anderson (58), kes praegu on tuntud kui lampvõimendite ehitaja, tunnistas filmi meeldivaks, seda enam, et just tema ja teiste Suugi meeste tehtud filmikaadrid ja helisalvestised jõudsid nüüd suurele ekraanile.

Kui tekib rohkem aega, tööjõudu ja raha, loodab režissöör Peeter Brambat teha filmile «Kosmos ´68» järje.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles