Tartus ütles ka Küüni tänava valgustus üles

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüni tänavasse süvistatud valgustid, mis märgivad kaubahoovi sammastikku, kipuvad purunema. Efektsete valgustite asemel on linn saanud seadmed, mida tuleb pidevalt parandada.
Küüni tänavasse süvistatud valgustid, mis märgivad kaubahoovi sammastikku, kipuvad purunema. Efektsete valgustite asemel on linn saanud seadmed, mida tuleb pidevalt parandada. Foto: Margus Ansu

Mitte üksnes Rüütli tänava valgustus pole üles öelnud, vaid nõdraks on osutunud ka Küüni tänavasse süvistatud efektvalgustid, mille uuesti süütamise aeg on teadmata.

Küüni tänaval on juba mõnda aega kustunud olnud kunagise kaubahoovi asukohta märkiv tulederida. Tuled on peidetud tänavapinda kaubahoovi sambaid tähistavate metallplaatide keskossa. Eile päeval oli kahel tulel klaas sisse langenud ja veel vähemalt ühel tugevalt sisse vajunud.

Niisamuti on õhtused jalutajad täheldanud, et sugugi mitte igal õhtul ei põle kaubahalli juures siniste tulede kogum, mis peaks tähistama jõge.

Kehv kinnitus

Tartu tänavavalgustuse peaspetsialist Sven Ilves ütles, et Küüni tänava valgustus on sellel sügisel küll töötanud, kuid praegu ei ole teada, kui kaua võtab aega selle uuesti töölesaamine.

«Ei vasta nõuetele,» ütles Ilves. «Peatöövõtjale on teatatud, nemad on teatanud elektritööde tegijale, kes on võtnud ühendust valgustite tootjaga. Pikk liin, aga garantiiajal on viisakas nii, mitte et ma ise hakkan tootjaga rääkima. See võtab lihtsalt aega.»

Ilves selgitas, et klaasitaoline materjal on kehvasti kinnitatud ja vajub läbi. Parandatud on, aga probleem on paraku korduv, nõnda peab Ilves põhjuseks kehva tehnoloogiat.

Ilves nentis veel, et praegu on selliste tulede rikkiminekuks halvim aeg, sest on pime ja pole veel ka lund.

Mida tulevikus teha, et iluasi ei muutuks hädaks, mis jätab linnast halva mulje? «Mina arvan, et tuleb seada teistsugused nõuded valgustuse paigaldamiseks,» leidis Sven Ilves.

Probleemi süvendab, et nii Küüni tänavale kui samuti hädiselt valgustatud Rüütli tänavale sõidavad rasked tänavahooldusmasinad ja kaubaautod.

Valikuid oleks kaks: piirata kaalukate masinate sõitmist süvistatud lampide peale või mitte panna lampe tänavatel kohta, kust suured masinad üle sõidavad.

Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak vaatas asja veelgi laiemalt.

Efektne, aga ebakindel

Hädad algavad Haagi sõnul sellest, et kui disainerid tänavat kujundavad, otsivad nad efektsete lahenduste saamiseks kataloogidest lampe, mille klass näitab nii niiskustaluvust kui seda, et see sobib tänavakivisse paigaldamiseks, kuid tegelikkuses ei pea lamp vastu.

«Meil peaks olema nii, et omavalitsus vilistab ja kõik tahavad teenust pakkuda. Aga kuna need on võrdlemisi ekstravagantsed lahendused, ei ole  selliseid pakkujaid palju,» ütles ta. «Praegu läheb asi vähemalt garantii alla.»

Mis puudutab Rüütli tänava valgustuse uuesti käimasaamist, siis Sven Ilvese sõnul kaalutakse praeguste valgustite asendamist LED-valgustitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles