Levandi suusasaapad ootavad lund

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samelini juhataja Leida Kikka näitab koostöös olümpiapronks Allar Levandiga valminud uusi suusasaapaid.
Samelini juhataja Leida Kikka näitab koostöös olümpiapronks Allar Levandiga valminud uusi suusasaapaid. Foto: Margus Ansu

Jalatsitootja Samelin sai koostöös olümpiapronks Allar Levandiga valmis kodumaise suusasaabaste kollektsiooni. Selleks hooajaks valmib 5000 paari suusasaapaid, kuid firma on võtnud sihiks jõuda peagi 50 000 paari tootmiseni aastas.

«Sellele 5000-le võiks üks null juurde tulla üsna varsti,» ütles Samelini juhataja Leida Kikka. «Eestlased on ju suusarahvas ja ka meie ümber jagub lumiseid riike.»
Mõtte hakata suusasaapaid tootma käis välja olümpiapronks Allar Levandi. Samelini teha jäi saabaste tehniline lahendus – millised kangad, nahad, paelad, liistud ja nõnda edasi, et kokku saaks hea suusasaabas.

Rahvasuusasaapad

40-eurosed laste suusasaapad ja 50–60 eurot maksvad täiskasvanute suusasaapad on nii-öelda rahvasuusasaapad. «Need on mõeldud neile, kes käivad pühapäeviti suusatamas, vahel ka võistlustel, kuid kel pole mõtet panna tervet varandust suusavarustuse alla,» rääkis Levandi. «Üks eesmärk ongi muuta kvaliteetsed suusasaapad kõigile taskukohaseks ja kättesaadavaks,» lisas ta.

Samelini valis Levandi oma tootmispartneriks seetõttu, et Tartu firma on varem teinud allhankena suusasaapaid Ros­­signolile ja Alfale ning nende saabastega on sõitnud nii Katerina Neumanova kui Julia Tšepalova.

Viimased viis aastat polnud Samelin küll enam suusasaapaid tootnud, kuid oskused ja kogemused nende tegemiseks on Leida Kikka kinnitusel firmas säilinud. Tippsportlastele siiski Samelin ja Allar Levandi suusasaapaid valmistama ei kipu. «See on täiesti omaette teadus ja maailm, milles on omad tegijad. Harrastajal pole vaja selliseid saapaid, nagu on tippsportlastel,» ütles Levandi.  

Lume ootel

Selleks sügistalveks plaanitud 5000 paarist on seni valmis tehtud 2000. Ülejäänud 3000 paari ootavad lund. Allar Levandi nentis, et soe ja vihmane hooaja algus pole uute suusasaabaste müügile toomiseks just unistuste ilm. «Muidugi ootame väga lund, aga ei tasu ülearu muretseda selle pärast, mida muuta ei saa,» lisas ta.

Praegu kuus 20 000 paari jalatseid ja kolmes vahetuses peaaegu ööpäev läbi töötavale Samelinile on Leida Kikka sõnul suusasaapad siiski üksnes huvitav kõrvaltöö. Firma põhitoodeteks on tema kinnitusel jätkuvalt sõjaväesaapad ja turvajalatsid, mis toovad mitmekümne tuhande paarilisi tellimusi.

Väikse kõrvaltööna valmistab Samelin talveks veel viltsaapaid, mis lähevad jalga näiteks Alaskas kelgukoerte juhtidele ja Norras jõuluvanale. Hiljuti said valmis ka esimesed endiste suusatajate Kaspar Koka ja Jaak Mae tellimusel valminud Lotte piltidega viltsaapad, mis mõeldud ennekõike Eesti lastele. 

Samelin
• Toodab kuus 20 000 paari jalatseid.
• Suusasaapaid on plaanis selleks hooajaks teha 5000 paari.
• Ettevõttes on 200 töötajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles